1 min Security

Security-pionier John McAfee opgepakt wegens belastingontduiking

John McAfee, de oprichter van security-bedrijf McAfee, is in Spanje gearresteerd en staat op het punt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Hij zal worden aangeklaagd wegens fraude en belastingontduiking.

Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC kreeg McAfee meer dan 23,1 miljoen dollar aan cryptovaluta om de verkoop van Initial Coin Offerings (ICO’s) te bevorderen, zonder mede te delen dat hij voor de promotie betaald werd.

Het ministerie van Justitie verdenkt hem bovendien van belastingontduiking. Het ministerie beweert dat McAfee opzettelijk verschuldigde inkomstenbelastingen heeft ontdoken.

Aanklacht

De aanklacht van het ministerie heeft niets te maken met het security-bedrijf McAfee. De security-pionier wordt geconfronteerd met vijf aanklachten wegens belastingontduiking, met een maximum van vijf jaar gevangenisstraf. De andere vijf aanklachten zijn voor het opzettelijk niet indienen van een belastingaangifte. Ze hebben elk een maximum gevangenisstraf van een jaar.

De aanklachten van de SEC beschrijven frauduleuze activiteiten promoties van verschillende ICO’s in 2017 en 2018. Het rapport geeft aan hoe hij meer dan 11,6 miljoen dollar aan bitcoin en ethereum ontving om zeven ICO’s te promoten. McAfee ontving een extra 11,5 miljoen dollar aan tokens.