2min

Tags in dit artikel

, ,

Google wil een aanpassing doen aan hoe de bestandslinkjes voor Google Drive-documenten worden gegenereerd. Echter betekent de beveiligingsupdate die dat mogelijk moet maken, dat oude linkjes een grote kans maken onbruikbaar te worden.

De update verschijnt half september en is bedoeld om het delen van linkjes veiliger te maken. Hoewel dat een goed streven is, kunnen de gevolgen van de update desastreus zijn. Linkjes die vroeger werkten, zouden na de update kunnen ‘breken’, waardoor je ze niet meer kunt gebruiken om je bestand te bereiken. 

Google Drive: linkjes met bronsleutel

Op 13 september verschijnt de beveiligingsupdate, die het delen van bestanden veiliger moet maken door een bronsleutel toe te voegen aan het linkje. Oude linkjes die al zijn gedeeld, die zijn alleen nog werkend als de ontvanger hier wel eens op heeft gekeken. Heeft de ontvanger dat nooit gedaan, dan is die bronsleutel nodig om alsnog toegang te krijgen. Op een oud linkje zit deze niet, waardoor de beheerder van het document een nieuwe link moet genereren.

Voor mensen die Google Drive via Workspace gebruiken als beheerder is er een belangrijke keuze te maken, namelijk hoe ze de beveiligingsupdate implementeren in hun organisatie. Het is namelijk geen verplichting. Bedrijven kunnen ervoor kiezen de update helemaal over te slaan of er restricties op te zetten. Voor particulieren geldt ook dat ze de mogelijkheid krijgen de update niet uit te voeren, maar Google geeft wel aan dat dat niet de voorkeur geniet omdat dat minder veilig is, schrijft Engadget.

Updaten of niet updaten

Toch is het fijn dat het in ieder geval optioneel is, want soms delen mensen documenten waar ze niet meer bij kunnen, omdat de andere persoon bijvoorbeeld is overleden of niet meer in zijn account kan. Nu is er wat tijd om iets met die documenten te doen voor de update, of de update aan je neus voorbij te laten gaan. Vanaf 26 juli worden mensen actief ingelicht door Google. De keuze moet vervolgens voor 13 september zijn gemaakt.

Google Drive is niet het enige programma dat van updates wordt voorzien. Ook YouTube krijgt een aanpassing op het gebied van linkjes. In dit geval gaat het om linkjes naar video’s die niet openbaar zijn. Deze zijn dan moeilijker te vinden voor mensen waarmee ze niet zijn gedeeld. Op dit moment geldt dat alleen voor video’s van na 2017, maar na de update worden ook de linkjes van voor 2017 privé gemaakt bij video’s die niet openbaar in de lijst voorkomen, tenzij je dit als gebruiker niet wil.