Twee Nederlanders hebben een boete van 100.000 euro gekregen voor het verspreiden van ad- en malware via MSN. De telecomwaakhond kwam dit duo per toeval tegen toen ze onderzoek deden naar Dollarrevenue-spyware.

Volgens de OPTA zit er een ‘ervaren zakenman’ achter. Deze zorgde voor de financiën bij deze zaak. De software die de malware-links via MSN moest verspreiden werd door een tiener gemaakt.

Voor de verspreiding van de zogenoemde Links4all-software werd gebruikgemaakt van social engineering. De gebruiker krijgt hierbij een link op zijn scherm te zien, zodra deze wordt geopend installeert de malware zichzelf automatisch. De worm gebruikt jouw MSN nu ook om de link door te sturen. De OPTA denk dat er minimaal 180.000 computers op deze manier zijn geïnfecteerd.

Jacqueline Smit, Directeur Consumenten Marketing bij Microsoft Nederland, reageert: "Wij waarderen het optreden van de OPTA om misbruikers van Windows Live Messenger aan te pakken. De gebruikers van Windows Live Messenger worden hierdoor beter beschermd."