Abonneer je gratis op Techzine!

Nieuw op deze CeBIT-editie is een hele zaal die ingericht is voor beveiligingspecialisten. Hier staan bekende namen, maar ook wat onbekendere namen. Techzine doet een round-up van de meest interessante bedrijven in deze hal.

Op het eerst gezicht lijkt de beveiligingshal veelbelovend, CeBIT heeft duidelijk haar best gedaan om veel beveiligingsbedrijven hierheen te krijgen. De meeste bedrijven zijn echter gericht op de zakelijke markt, of bieden beveiligingsoplossingen die irrelevant zijn voor Techzine. Er zaten echter wel wat bedrijven tussen die wat te melden hadden.

ESET

ESET komt met zijn nieuwste beveiligingsproduct op de proppen, te weten ESET Smart Security 4, een product dat weer voortvloeit uit versie 3. Opmerkelijk is dat de ontwikkeling van deze versie minder lang geduurd heeft dan de ontwikkeling van versie 3. Dit komt omdat versie 4 veel lijkt op versie 3, alleen hier en daar updates en nieuwe functie biedt.

ESET Smart Security 4 is maandag uitgebracht, een dag voordat CeBIT begon dus. ESET meldt dat er geen grote veranderingen gedaan zijn, hier en daar een verbetering in de gebruikersomgeving en wat extra functies. Zo is de gebruikersomgeving zo vormgegeven dat hij simpeler in gebruik moet zijn. Verder zijn er ook wat nieuwe functies, waaronder ‘Self-Defense’ dat ervoor zorgt dat de beveiligingssuite voorzien is van een beveiliging tegen malware die de scanner probeert uit te schakelen. Een andere nieuwe functie is SysRescue, waarmee men een bootable CD of USB-stick kan maken om systeemherstel mee uit te voeren. De laatste nieuwe functie die opvalt is de Anti-Stealth technologie die ingebouwd is. ESET Smart Security 4 biedt namelik een beveiliging tegen rootkits.


De nieuwe ESET Smart Security komt uit in vier verschillende soorten versies, te weten ESET Smart Security, ESET Smart Security Business Edition en de ESET NOD32 Antivirus, hiervan is ook een business-versie beschikbaar. De versies lijken in veel opzichten op elkaar, maar zijn de functies afgestemd op degene die het gaat gebruiken.

Er is ook nog een Mobile Antivirus-versie beschikbaar. Deze biedt beveiliging tegen Wi-Fi-misbruik, Bluetooth-misbruik en infrarood-misbruik. Verder is er een online scanner en een system-inspector beschikbaar. Op die manier moet de telefoon ook beveiligd zijn tegen malware van buitenaf. Deze versie is overigens ook geüpdatet naar de laatste versie,.

Dr. Web

Dr. Web is een redelijk onbekende in het wereldje van de beveiliging. Het is een bedrijf dat zich vooral richt op de zakelijke markt. Dr. Web heeft dan ook diverse zakelijke applicaties die in een bedrijfsomgeving ingezet kunnen worden en cross-platform ingezet kunnen worden. Toch is Dr. Web niet alleen een leverancier van zakelijke oplossingen, er zijn ook privéoplossingen voor consumenten beschikbaar.


De privéoplossingen zijn meetbaar met andere namen in de beveiligingswereld en zijn voorzien van een anti-viruspakket, anti-rootkitpakket, een firewall en anti-spamoplossingen. Verder zijn er gratis aanvullingen beschikbaar, zoals een dienst die checkt op phishing-sites. Meer informatie is te vinden op De website van Dr. Web.

Kaspersky

Kaspersky had niet zoveel te melden op de CeBIT-editie van 2009, het bedrijf toonde voornamelijk met bedrijfssoftwar. Kaspersky had wel wat consumentensoftware meegenomen, maar deze edities zijn alweer enige tijd op de markt. Volgens de woordvoerder die wij gesproken hebben zijn er op dit moment geen plannen om deze software te vernieuwen.


Naast de consumentensoftware en de zakelijk software had het bedrijf wel iets nieuws te tonen, namelijk de Mobile internet security, waarover trouwens al eerder te lezen was op Techzine. De software is volgens de woordvoerder beschikbaar voor Windows Mobile en Symbian. Nadat we de vertegenwoordiger uitgelegd hadden wat Google Android inhoudt, wist de beste man te vertellen dat ondersteuning voor dit platform mogelijk in de toekomst komt.

Trend Micro

Trend Micro’s stand richtte zich eveneens voornamelijk op de zakenmarkt. Consumentensoftware was bij deze stand, die overigens niet zo groot was, niet vertegenwoordigd. Trend Micro’s zakelijk producten waren volgens de vertegenwoordiger recentelijk vernieuwd, echter stamde de software-cd die wij meekregen uit 2008.

G Data

G Data had een vrij grote stand en was op het moment dat wij daar waren bezig met een persconferentie over het bestrijden van e-crime bij bedrijven. Wij besloten echter om gelijk door te lopen naar de persvoorlichter. Deze conferentie was namelijk nagenoeg irrelevant voor ons. G Data wist ons te melden dat ze binnenkort met een nieuw pakket gaan komen, de releasedatum hiervan is op eind maart vastgesteld.

De nieuwe software draagt het versienummer 2010, waarmee ze vrij vroeg in het jaar 2009 een 2010 versie introduceren. De meeste bedrijven brengen hun softwarepakketten uit in drie verschillende smaken, te weten Antivirus, Internet Security en een ‘ultieme’ editie. G Data besluit het echter anders aan te pakken en introduceert vijf verschillende versies. Dit omvat een normale antivirus, een normale internetsecurity, een internetsecurity voor notebooks, een internetsecurity voor netbooks en Totalcare. Feitelijk heeft G Data dus besloten haar internetsecurity-pakketten uit te brengen in verschillende smaken, zodat deze op de meestvoorkomende type computers beschikbaar is.


G Data heeft besloten om in haar nieuwste lijn, de 2010-serie dus, een nieuwe scanmethode in te bouwen. Op die manier moet er een prestatiewinst van 50 tot 80 tachtig procent behaald worden door een technologie die de scanner zelf laat leren, moet deze ook nog eens betrouwbaarder worden. Daarnaast is er een nieuwe interface, die ervoor zorgt dat alles makkelijker en innovatiever terug te vinden is.

Symantec

Symantec stond gek genoeg niet in de hal waar alle anderen stonden, maar had een stand in hal met distributeurs. Toch had Symantec wel wat nieuws te introduceren, namelijk een marketingcampagne. De Norton-reeks van Symantec gaat namelijk in Duitsland en Frankrijk een speciale animé-achtige marketing krijgen, genaamd Norton Heroes. Centraal in de campagne staan een aantal superhelden die malware moeten bestrijden.

Er is een speciale Norton Heroes-website uit de grond gestampt, op deze Flash-website kan men zien dat het goed mis is in een bepaalde stad, er lopen namelijk diverse digitale malware-wormen rond. Op de website wordt de bezoeker uitgedaagd om dit probleem op te lossen. In Nederland zullen we niet veel horen van de helden, de campagne loopt alleen in Frankrijk en Duitsland.