min

Tags in dit artikel

,

Een groot cyberspioneernetwerk heeft honderden computers van overheden geïnfiltreerd, zo meldt een Candees rapport.

Volgens het rapport gemaakt door de Universiteit van Toronto, Canada, heeft het netwerk dat stamt uit China zo’n 1300 computers geïnfiltreerd in 103 landen.

Dit GhostNet, zoals de onderzoekers het netwerk noemen, richt zich vooral op overheden in Zuid- en Zuidoost-Azië. Computers van onder meer ambassades, ministeries van Buitenlandse Zaken en andere overheidsinstellingen in India, Brussel, Londen en New York zijn gecompromitteerd.

Er werd een onderzoek ingesteld naar het netwerk op verzoek van de Dalai Lama. De Tibetaanse leider vroeg aan de onderzoekers of er computers in zijn netwerk gekraakt waren. Dat bleek inderdaad het geval te zijn en hierdoor volgde een onderzoek dat wel tien maanden duurde.

De hackers zouden in staat zijn om, naast alle bestanden op de pc te bekijken en door te sturen, webcams en microfoons op gekraakte computers te activeren en te gebruiken. Zo konden mensen die zich in dezelfde ruimte bevonden als de pc bespioneerd worden. Het is niet bekend of deze methode ook is gebruikt.

De onderzoekers kunnen op dit moment nog niet stellen dat de Chinese overheid achter de aanvallen zit, echter leiden de sporen wel naar China. "Daar zijn we voorzichtig mee", vertelt Ronald J. Deibert van het Canadese onderzoeksteam. "Het zouden ook de Russen of de Amerikaanse geheime dienst, de CIA, kunnen zijn." Chinese autoriteiten ontkennen betrokkenheid.