De hosted Microsoft Exchange-diensten van Rackspace zijn afgelopen weekend getroffen door een security-incident. Hierdoor waren de diensten offline. Inmiddels zijn de diensten weer beschikbaar via een workaround via Microsoft 365.

Volgens Rackspace werd de Hosted Exchange-omgeving afgelopen vrijdag getroffen door een ‘security-incident’. Hierop besloot Rackspace de hele omgeving offline te halen voor nader onderzoek naar de omvang en de impact van het incident.

Het incident zou zich hebben voorgedaan in een geïsoleerd gedeelte van de Hosted Exchange-omgeving van Rackspace. Een exacte oorzaak is niet gegeven.

In het weekend zorgde Rackspace ervoor dat klanten die van de downtime last hadden, gratis toegang kregen tot Microsoft Exchange Plan 1-licenties op Microsoft 365 voor de duur van het incident. Ook zorgde Rackspace ervoor dat gebruikers e-mail voor Hosted Exchange-gebruikers kunnen doorsturen naar een ander e-mailadres.

Omweg naar Microsoft 365 op stoom

Inmiddels geeft Rackspace aan dat het met succes de e-maildiensten naar duizenden klanten heeft hersteld via Microsoft 365. Het bedrijf blijft bezig de e-maildiensten van alle getroffen klanten te herstellen. Volgens Rackspace is de route via Microsoft 365 op dit moment de beste optie om weer e-mail te ontvangen en ook voor het tijdelijk doorsturen van mail naar een ander e-mailadres.

Ingewikkelde migratieklus

De omweg via Microsoft 365 is overigens geen makkelijke taak. De werkzaamheden voor deze nieuwe e-mailroute moeten handmatig worden uitgevoerd. Vooral voor gebruikers van een hybride Hosted Exchange-omgeving, waarbij Rackspace Email en Exchange op een enkel domein staan, heeft veel werk nodig. Hiervoor moeten alle mailboxen van Rackspace Email en Exchange naar Microsoft 365 worden gemigreerd om de e-mailstroom goed te laten werken. Om data te bewaren is het belangrijk dat gebruikers niet de originele mailboxen verwijderen wanneer zij naar de alternatieve optie overstappen.

De wachtduur voor de ondersteuning is volgens Rackspace helaas erg lang. Wanneer het hele probleem rondom Rackspace Hosted Exchange wordt opgelost, is bij schrijven van dit bericht nog niet bekend.

Tip: Cybercriminelen hacken Microsoft Exchange servers met zero-days