Abonneer je gratis op Techzine!

Uit een pas gepubliceerd rapport van testorgaan AV-Comparatives blijkt dat de virusscanners van Microsoft, eScan, Symantec, Kaspersky, BitDefender en F-Secure het beste malware verwijderen.

Om de verwijderingsmogelijkheden van elke virusscanner te testen, gebruikte AV-Comparatives tien malwaremonsters waarvan een kwart op de WildList voorkomt. De overige malware is op ten minste twee pc’s tegengekomen tijdens het schoonmaken van computers door een partner van AV-Comparatives.

De gebruikte malware maakte het systeem niet helemaal onklaar, omdat een virusscanner anders de infectie niet meer ongedaan zou kunnen maken. Indien de computer niet meer opgestart kon worden, werd de veilige modus gebruikt. Als ook die modus niet meer werkte, werd, indien beschikbaar, een herstel-cd van het antivirusproduct gebruikt.

Bij de resultaten werd zowel gekeken naar het verwijderen van de malware als naar het verwijderen van overblijfselen van malware, zoals registersleutels en niet-kwaadaardige bestanden.

De enige producten die op beide gebieden een score ‘goed’ toegekend kregen, waren Microsoft Security Essentials, Norton AntiVirus 2010 en eScan Anti-Virus 10.0.

AVG, Avira, avast!, ESET, McAfee, Sophos en Trustport kregen allemaal een score ‘gemiddeld’ toegekend op beide gebieden. Alleen Kingsoft haalde zowel bij het verwijderen van malware als bij het weghalen van overblijfselen een matige score. Norman kreeg alleen bij het verwijderen van overblijfselen een matige score toegekend, bij het verwijderen van malware deed het gemiddeld zijn werk.

BitDefender, F-Secure en Kaspersky lukten het allemaal om malware goed te verwijderen, maar scoorden weer gemiddeld bij het verwijderen van malwarerestanten. Overigens moet wel opgemerkt worden dat sommige virusscanners registersleutels expres niet verwijderen, zodat een infectie van dezelfde malwaresoort voorkomen wordt.

Microsoft, Symantec, eScan, F-Secure, Kaspersky en BitDefender kregen allemaal de beoordeling advanced+ toegekend, de hoogste score, omdat het verwijderen van malwareoverblijfselen niet zoveel gewicht heeft gekregen. ESET, Sophos, AVG, McAfee, Avira en Trustport kregen de beoordeling advanced en Norman en G Data kregen een standard-score toegekend. Alleen Kingsoft kreeg geen beoordeling, wat betekent dat het ondermaats scoorde.

Het gehele rapport, dat in het Engels is, kan worden gevonden op de website van AV-Comparatives.