2min

Tags in dit artikel

, , ,

Data van Belgische Orange-klanten wordt te koop aangeboden via de messaging-app Telegram. De dataset zou onder andere volledige namen, gsm-nummers en adressen bevatten. De gegevens kwamen in handen van hackers na een cyberaanval op politiezone Zwijndrecht in november 2022.

Het datalek bij de politiezone Zwijndrecht uit november 2022 krijgt een staartje. De gestolen gegevens van Belgische Orange-klanten worden namelijk te koop aangeboden op het Telegramkanaal van hackersgroep Ragnar_Locker. Het nieuws werd bekend via de Belgische nieuwswebsite Data News.

Gegevens uit politiedossiers

Onder de verkochte klantengegevens vallen volledige namen, adressen, mobiele telefoonnummers, SIM-kaartgegevens en gegevens over de duur en de locatie van telefoongesprekken. Deze gegevens stonden bewaard de poltiezone van Zwijndrecht op het ogenblik van de cyberaanval, doordat het gaat om gegevens uit politiedossiers en gerechtelijke onderzoeken. Telecomoperatoren worden dan verplicht deze gegevens over te dragen aan officiële autoriteiten. De hackersgroep claimt via het eigen Telegramkanaal dat het in totaal 46GB aan telecomgegevens verhandelt.

De gebeurtenissen krijgen verder bevestiging van de Belgische technologiefederatie Agoria. Zij spreken in naam van alle telecomoperatoren, doordat ook andere operatoren zien dat gevoelige gegevens van hun klanten online verspreid worden. “Er is geen enkele aanwijzing dat er gegevens gelekt zijn bij de operatoren zelf. De telecomoperatoren betreuren dan ook ten zeerste dat deze gegevens naar buiten gebracht zijn, en hopen dat de nodige stappen zullen ondernomen worden. De operatoren onderzoeken zelf of ze juridische stappen kunnen nemen”, zegt Brecht Van Herzeele, Business Group Leader Telecom bij Agoria.

Lees ook: Kadaster lekt namen en woonadressen van miljoenen Nederlanders