2min

Tags in dit artikel

, ,

Microsoft gaat binnenkort enkele oude versies van het security protocol TLS uit Windows halen. Komende versies van het besturingssysteem beschikken dan niet meer standaard over TLS 1.0 en TLS 1.1. Dit kan gevolgen hebben voor de werking van (zakelijke) applicaties.

Volgens de techgigant kan het schrappen van de default-aanwezigheid in Windows van deze versies van het encryptiepprotocol gevolgen hebben voor de functionaliteit van andere software. Vooral voor zakelijke eindgebruikers kan dit mogelijk overlast geven. TLS is een encryptieprotocol voor de communicatie tussen clients en servers.

Lijst van getroffen applicaties

De techigant heeft daarom onlangs een lijst van applicaties gepubliceerd waarvoor het verwacht dat het schrappen van de standard beschikbaarheid tot mogelijke problemen gaat leiden.

Bovenaan staat onder andere SQL Server, specifiek de edities 2012, 201 en 2016. SQL Server 2008, niet meer ondersteund, heeft nog wel ondersteuning voor TLS 2.0.

Ook versie 5.1.7 van Apple’s webrowser Safari voor Windows-systemen staat op de lijst als ook verschillende security-applicaties.

Langste tijd gehad

Reden voor het schrappen van de TLS 1.0 en 1.1-versies is dat volgens Microsoft deze versies de afgelopen jaren weinig meer worden gebruikt. Daarnaast zijn deze versies al lang vervangen door de TLS-versies 1.2 en 1.3. Huidige TLS-implementaties zouden verder altijd de laatste versie van het protocol proberen te gebruiken.

Meer concreet krijgen Windows Insiders deze maand al te maken met het standaard verdwijnen van de genoemde TLS-protocolversies. Andere Windows-releases volgen daarna.

Wel krijgen alle releases de optie TLS 1.0 en 1.1 opnieuw aan te zetten. Volgens de techgigant moet dit moet alleen als een ‘last resort’-keuze worden toegepast. De ondersteuning voor deze oude versies kan in de toekomst helemaal verdwijnen.

De betreffende versies zijn al eerder in Edge en Internet Explorer gedeactiveerd. In Chromium ontbreken de protocolversies vanaf build 84.

Lees ook: WordPad straks niet meer in Windows