Microsoft heeft besloten het internet een groot plezier te doen en oude versies van Internet Explorer niet langer te gaan ondersteunen. Voordat het zover is moeten we nog wel wachten tot de eerste patch tuesday van 2016, die op 12 januari plaats zal vinden.

Vanaf 12 januari 2016 worden alle Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1 gebruikers verplicht om Internet Explorer 11 te gebruiken. Voor enkele versies blijft er een uitzondering bestaan. Zo mag Windows Server 2012 Internet Explorer 10 blijven gebruiken en Windows Vista SP2 en Windows Server 2008 SP2 mogen Internet Explorer 9 blijven gebruiken. Windows Vista biedt geen ondersteuning voor nieuwere browsers.

Aangezien het marktaandeel van Windows Vista op dit moment al enorm laag is zal dat in januari 2016 waarschijnlijk onmeetbaar zijn. De overige uitzonderingen zijn voor Server-edities en daar hebben gebruikers dus geen last van. Microsoft neemt in januari 2016 dus eigenlijk afscheid van alle Internet Explorer versies ouder dan versie 11. Voor het internet is dat goed nieuws, want dat betekent dat gebruikers gedwongen worden om te upgraden en website-bouwers geen rekening meer hoeven te houden met deze ouderwetse browsers die nog ondersteuning missen voor veel webstandaarden.

Het bouwen van websites voor Internet Explorer was jaren geleden echt een hel, maar Microsoft heeft zijn leven gebeterd en heeft besloten gebruikers nu ook te dwingen afscheid te nemen van de oude software. Een strategie die ook door andere browserontwikkelaars wordt gehanteerd. Het internet begint in veel gevallen bij de webbrowser en als die niet bij de tijd is, dan legt dat een beperking op de hele online-ervaring.

Voor bedrijven wordt het zaak om hun oude webapplicaties om te gaan bouwen naar nieuwe webstandaarden, applicaties die nog afhankelijk zijn van oude Internet Explorer versies zijn echt aan vervanging of een update toe.

Gisteren werd al bekend dat Microsoft oude plugins in Internet Explorer aan banden gaat leggen, zodat malware-infecties beter kunnen worden bestreden.