2min

De Google Chrome-browser krijgt een aantal nieuwe beveiligings- en AI-features. Onveilige verzoeken op basis van het HTTP-protocol worden vanaf nu standaard geüpgraded naar het HTTPS-protocol. Daarnaast krijgt de browser mogelijk een ingebouwde AI-tool voor het herschrijven van teksten.

Google is de laatste maanden bezig zijn Google Chrome-browser van nieuwe functionaliteit te voorzien en voert daarvoor in snel tempo allerlei verbeteringen door.

Automatische upgrade naar HTTPS-protocol

Recent heeft de techgigant onder meer een HTTPS-Upgrades-feature doorgevoerd. Dat zet verzoeken op basis van het oude en onveilige, HTTP-protocol geheel automatisch om naar veilige HTTPS-verzoeken.

Meer specifiek betekent dit dat wanneer op links met de http:// –verbinding wordt geklikt, de URL-connectie automatisch overgezet wordt naar de https:// –verbinding. Wanneer dit niet mogelijk is, wordt weer automatisch teruggeschakeld naar het HTTP. Naar het oude protocol gaat de voorkeur niet uit, doordat dit onveiliger is.

AI-tool voor herschrijven teksten

Naast de automatische protocol-update voor de Chrome- browser, denken eindgebruikers te hebben ontdekt dat Google binnenkort een (generatieve) AI-tool integreert voor het herschrijven van teksten. Bewijzen voor het bestaan van de tool werden onder meer aangetroffen in de codebeoordelingstool Chrome Gerrit en in de testomgeving van de Chrome-browser, Chrome Canary.

Een schermafdruk van een code-editor.

De AI-tool moet desktop Chrome-gebruikers helpen geselecteerde stukken tekst te herschrijven. Denk hierbij aan tone-of-voice, de lengte van de tekst of het soort tekst. Daarbij moet het mogelijk zijn de AI-suggesties over te nemen, af te wijzen of te wijzigen. Het is daarom erg gelijkaardig aan de Copilot-functionaliteit die nu in Microsoft Edge beschikbaar is.

De feature moet naast een pc-versie ook beschikbaar komen voor iOS en Android. Ook moet de feature andere talen naast het Engels gaan ondersteunen. Wanneer en of de AI-tool beschikbaar komt, is niet bekend.

Lees ook: Google maakt Gmail en Chrome veiliger