1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Nadat Google ongeveer een week geleden bekendmaakte over een vertrek uit China na te denken is het bedrijf slachtoffer geworden van een cyber-aanval. De keuze om te vertrekken was een reactie op aanvallen op Gmail-accounts van mensenrechtenactivisten. Google wilde stoppen de censuur toe te passen die volgens de wet verplicht is in China. Kort daarna is Google aangevallen. Dit is mogelijk gebeurd met hulp van eigen werknemers.

De aanval is vermoedelijk uitgevoerd met een aangepaste versie van de trojan ‘Hydraw’. De pc’s werden hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd via een lek in Internet Explorer. Microsoft gaf vrijdag ook aan dat de aanval via een nog niet gedicht lek zou zijn gelukt. Google is niet het enige slachtoffer van de aanval, zo’n 30 andere bedrijven schijnen ook te zijn getroffen.

Google China zou momenteel onderzoeken wie de aanvallers heeft geholpen. Er zouden zelfs al mensen zijn ontslagen of afgesloten van interne netwerken. Twee anonieme bronnen zeiden dit tegen Reuters. Sommige werknemers zouden al sinds vorige week afgesloten zijn van interne netwerken of zijn overgeplaatst naar andere Google-kantoren. Google gaf echter geen commentaar.

De aanval was voor de Duitse overheid genoeg reden om zijn burgers te adviseren af te zien van het gebruik van Internet Explorer.