1 min

De Belgische Federale Gerechtelijke Politie (DGJ) gebruikt steeds vaker AI om cybercrime te bestrijden. Hiermee wil de politieorganisatie effectiever de ook door de cybercriminelen gebruikte GenAI-toepassingen beter kunnen beantwoorden.

Uit onderzoek van de cybersecurity-experts van de Belgische Federale Gerechtelijke Politie (DGJ), de politieorganisatie die zich richt op grote criminele organisaties, blijkt dat cybercriminelen steeds vaker GenAI inzetten bij hun campagnes. Denk daarbij aan de malafide AI-tools als FraudGPT of WormGPT.

Het gebruik van deze tools komt daarbij natuurlijk boven op de diverse cybercriminele as-a-service-diensten, geeft woordvoerder Christophe van Bortel aan, adjunct-diensthoofd van de Regionale Computer Crime Unit (RCCU) van de DGJ uit Antwerpen tegenover Datanews.

Inzet van AI tegen cybrcrime

De Belgsiche politie gaat daarom zelf nu ook meer AI-tooling gebruiken om cybercriminaliteit tegen te gaan. Dit zou ook in Europees verband kunnen plaatsvinden.

De door de DGJ gebruikte AI-tooling gaat zich vooral richten op een verdere automatisering van bijvoorbeeld wapenherkenning op beeldmateriaal of het selecteren van relevante informatie uit grote hoeveelheden data.

Niet voor beslissingen

Volgens Van Bortel zal de gebruikte AI-technologie niet worden ingezet voor het automatisch laten nemen van beslissingen. Meer voorbeelden van hoe de Belgische politie AI gaat inzetten bij het bestrijden van cybercrime worden niet gegeven.

Lees ook: Politie gebruikt binnenkort algoritme dat misbruik gevoelige data meldt