3min Security

HPE Aruba bevecht AI met AI bij security- en observability-tools

HPE Aruba bevecht AI met AI bij security- en observability-tools

HPE Aruba Networking ziet AI-dreigingen toenemen. Tegelijkertijd kan AI juist deze gevaren de pas afsnijden door ze vroegtijdig op te sporen. Dit kan volgens Aruba alleen als het netwerk als een nuttig middel wordt ingezet, niet als struikelblok voor security.

AI maakt het soms voor de hand liggend om onbedoeld best practices op securitygebied achterwege te laten. Volledige zero-trust security is voor een organisatie echter van groot belang. IoT-devices die veelal eenvoudig te kraken zijn door hackers, zijn daarnaast vaak ongezien omdat ze zich op de rand van het netwerk bevinden. Het scheiden van fabriekssensoren van het bedrijfsnetwerk is eveneens geen oplossing, want daardoor verdwijnt alle zichtbaarheid.

AI-detectie van IoT

HPE Aruba biedt daarom voortaan nieuwe AI-gedreven discovery- en classificatie-features voor IoT-devices binnen HPE Aruba Networking Central. Voortdurende monitoring en waarschuwingen voor ongewoon of buitensporig gedrag integreren IoT met IT zonder extra gevaren op te leveren.

Tip: Nieuwe HPE Aruba WiFi 7 access points geschikt voor AI edge-toepassingen

Dit AI-aanbod borduurt voort op bestaande AIOps- en machine learning-oplossingen binnen de HPE Aruba-suite. Patronen van netwerkverkeer, dynamic device attributes, verbindingsstatus en network residency gelden allemaal als indicatoren die ongewone activiteiten verraden. Feitelijk is deze uitbreiding naar IoT een toepassing van de eerder geleerde lessen om ‘conventionele’ bedrijfsnetwerken te beveiligen. Dit is nu echter actueler dan ooit, aangezien IoT-apparatuur voor AI-doeleinden zeer nuttige informatie weergeeft. Denk hierbij aan het meten van de werking van apparatuur om de efficiëntie te verhogen of om data van camerabeelden te combineren met andere metingen voor het trainen van AI.

De bescherming van IoT is ook te vinden bij nieuwe Secure Web Gateway (SWG)-mogelijkheden binnen HPE Aruba Networking EdgeConnect. Als kant-en-klare oplossing bieden EdgeConnect gateways de mogelijkheid om alle traffic van unmanaged en IoT devices via Aruba Networking SSE te laten lopen. Er hoeft dus geen nieuwe software agent geïnstalleerd te worden.

Axis-integratie

De aanwinst van SSE-vendor Axis Security van begin 2023 werpt tevens zijn vruchten af. Tijdens de RSA Conference benadrukt HPE Aruba dit: samen met Axis zou het bedrijf nu de “meest alomvattende edge-portfolio in de industrie” in handen hebben. Dat houdt een dekking in van SSE, firewalls, private 5G en Wi-Fi 7 in waar geen andere partij over kan spreken, meent CEO Antonio Neri.

HPE Aruba Networking SSE krijgt daarnaast nieuwe Firewall-as-a-Service (FWaaS) mogelijkheden. Bescherming van data en apparatuur is daardoor mogelijk ongeacht waar die zich bevinden. FWaaS zit vastgeknoopt aan allerlei componenten binnen de HPE Networking SSE-dienst, kunnen securityteams alles vanuit een enkele UI beheren met globale policies.

HPE heeft door de overnames van Axis Security en ook Athonet het eigen portfolio flink vergroot. Begin dit jaar kwam daar nog een networking-partij bij: Juniper Networks. Hoewel de overname nog niet volledig rond is, hebben we al wel uitgebreid gekeken naar wat dit betekent voor de markt:

Tip: HPE neemt Juniper over: verrassend, maar eigenlijk ook best logisch