Het nieuws dat Hewlett Packard Enterprise (HPE) de overname van Juniper Networks aankondigt is zonder meer verrassend. HPE heeft met Aruba immers al een bedrijfsonderdeel dat zich richt op networking. Aruba en Juniper zijn echter op veel vlakken verschillend, waardoor deze overname vanuit het perspectief van HPE niet zo heel raar is. Of werknemers en klanten van Aruba en Juniper er heel blij van worden, is uiteraard een ander verhaal. We duiken in dit artikel wat dieper in deze materie.
Toen we de pushmelding van de waarschijnlijke overname van Juniper Networks door HPE binnen zagen komen, waren we vooral verbaasd. Allereerst omdat dit een overname is die we niet meteen aan zagen komen. Aruba en Juniper zijn de twee hoogstgeplaatste netwerkleveranciers in het Magic Quadrant van Gartner. Een grote partij die een wat kleinere overneemt is vrij gangbaar, maar twee grote die samengaan (weliswaar onder de HPE-paraplu) is toch best bijzonder.
Ten tweede omdat 14 miljard dollar weliswaar een hoop centen is, maar ook aangeeft dat hardware relatief gezien veel minder waard is dan software. Vergelijk het maar met de overname van Splunk door Cisco. Cisco betaalde voor een bedrijf met een omzet van 3,6 miljard dollar niet minder dan 28 miljard dollar. Juniper heeft een omzet die zo’n 2 miljard dollar hoger ligt en levert ongeveer de helft van dat bedrag op.
Na de eerste verbazing zien we echter wel degelijk meerdere redenen waarom HPE interesse heeft in Juniper Networks. We zullen die hieronder op een rijtje zetten.
Mist AI maakt Juniper erg interessant
De meest voor de hand liggende reden waarom HPE interesse heeft in Juniper Networks is zonder twijfel de aanwezigheid van Mist in het portfolio van Juniper. Mist Systems, zoals het bedrijf heette voor de overname door Juniper in 2019, heeft veel impact gehad op Juniper. Voor deze overname had Juniper immers geen access points in het aanbod. Pogingen om dit via partnerships met onder andere Ruckus en Aerohive te doen, slaagden niet echt.
Veel belangrijker nog dan de toevoeging van de access points op zich was wat er in de cloud boven die access points draaide bij Mist. De beheerlaag van Mist was namelijk een stuk moderner dan wat partijen zoals Aruba maar ook Cisco (Catalyst en Meraki) konden bieden. Het op microservices gebouwde platform was met name al erg ver met de inzet van AI in deze omgeving. Dankzij AIOps is het mogelijk om (grote) netwerken veel efficiënter in te stellen, te beheren en in het algemeen te laten functioneren. Met Walmart als vlaggenschip op het gebied van klanten (met 500.000 AP’s) maakte Mist zonder meer goede sier.
Juniper heeft in de jaren sinds de overname Mist in vrijwel alle lagen van het portfolio toegevoegd, waaronder de populaire SRX-serie aan firewalls. Dat betekent dus ook dat er integraties zijn met het eveneens vrij populaire Junos OS van Juniper. Met name de openheid van Junos wordt gewaardeerd weten we uit meerdere gesprekken die we hierover hebben gevoerd met klanten, partners en mensen van Juniper zelf.
HPE Aruba had andere zorgen
Kijken we naar Aruba, dan zien we een iets ander beeld. Daar is men de afgelopen jaren vooral bezig geweest met de transitie naar SaaS, het aanbod dat door het leven gaat als Aruba Central. Vervolgens lag er heel veel aandacht op de integratie van Aruba Central in HPE GreenLake. Er is wel wat AI beschikbaar voor Aruba-klanten, maar het is allemaal minder verfijnd dan bij Mist. HPE heeft echter wel veel focus op AIOps de laatste tijd. Daarom heeft het ook OpsRamp overgenomen. Mist en alle AI die hiermee binnengehaald wordt, kan dit verder versterken.
Juniper/Mist benadert het access point dus sterk vanuit de software. Aan de andere kant heeft HPE Aruba meer focus op de hardware. We durven de stelling hier wel aan dat de access point hardware van Aruba beter is dan die van Mist. De samenvoeging van die twee omgevingen zou dus het beste van twee werelden kunnen opleveren. Let wel, dat betekent weer een nieuwe integratie voor Aruba, iets waar ze dachten klaar mee te zijn. Ideaal is dat natuurlijk niet.
Juniper heeft dingen die Aruba niet heeft
HPE legt de laatste jaren veel nadruk op het compleet maken van het netwerkportfolio. Vorig jaar alleen al kocht het een SSE-speler (Axis Security) en een Private 5G-speler (Athonet). Dit om HPE GreenLake als platform waar klanten in principe alles af kunnen nemen (volledig of gedeeltelijk als dienst, of helemaal niet als dienst) zo interessant mogelijk te maken. De eventuele overname van Juniper past hier ook in. Dit betekent niet dat er geen overlap is tussen het aanbod van Juniper en Aruba overigens. Die is er wel degelijk. Het gaat vooral om de verschillen die Juniper een interessante overnamekandidaat maken.
HPE Aruba is van oudsher een leverancier die zich richt op campusnetwerken. De afgelopen jaren heeft het de transitie naar het datacenter echter ook ingezet. Vanuit Aruba Central is dat ook goed te managen. Recent spraken we nog met Dobias van Ingen, EMEA CTO en Vice President Systems Engineering bij HPE Aruba Networking, die aangaf dat Aruba de eerste is die een datacenter vanuit de cloud kan beheren. Juniper is daarentegen traditioneel juist al erg sterk in het datacenter en richt zich niet zo sterk op campusnetwerken. Ook daar zit een verschuiving in uiteraard. Alles schuift, zeker met het beheer vanuit de cloud, meer en meer in elkaar. Het staat echter buiten kijf dat de twee spelers gezamenlijk de beide omgevingen beter afdekt dan alleen.
Juniper heeft verder ook een sterke aanwezigheid in de markt voor service providers. Dat maakt Juniper eveneens interessant voor HPE, als het serieus is in het compleet maken van het portfolio. Zo’n anderhalf jaar geleden kondigde Juniper nog een volledig nieuwe lijn voor operators aan, Cloud Metro. Deze lijn is gericht op Metropolitan Area Networks. Dat is iets wat Aruba niet heeft.
Als we de berichtgeving rondom de meest recente editie van HPE Discover in het achterhoofd houden, is het opvullen van de gaten in het netwerkportfolio van HPE (Aruba) eigenlijk vrij logisch. Het ging in Barcelona heel erg sterk over het bouwen van een AI-native architectuur. Dat is volgens HPE nodig om AI goed te kunnen draaien voor en binnen organisaties. Het netwerk speelt hierin een belangrijke rol. HPE moet dat dan wel allemaal in eigen beheer hebben om het optimaal in te kunnen richten. Dat is in principe mogelijk na de overname van Juniper.
Wat zijn de gevolgen voor de bedrijven (en voor de klanten)?
Al met al zijn er goede redenen te bedenken waarom Juniper een interessante overname is voor HPE. Laten we echter ook niet vergeten dat een eventuele overname zoals deze de markt verschraalt. Dat is hier met name het geval, omdat het twee overduidelijke leiders in de netwerkmarkt betreft. Met andere woorden, een CIO die een nieuw netwerk wil afnemen en daarvoor doorgaans een shortlist maakt met de leiders erop, heeft na deze overname minder keuze.
Aan de andere kant opent het de deur voor nieuwe spelers om dat gat op te vullen. Dat is echter niet eenvoudig, zonder zelf ook op overnamepad te gaan. Dat laatste hebben we gezien bij Extreme Networks. Dat bedrijf en Cisco zullen deze eventuele overname met gemengde gevoelens aanschouwen. Het maakt de shortlist korter, wat ze als een positief punt zullen zien. Het zorgt er echter ook voor dat HPE in een klap veel dominanter wordt op de markt. Dat zal niet met veel gejuich worden ontvangen, ook al is het natuurlijk nog maar de vraag of Cisco en Extreme hier meer deals door gaan verliezen. Op de korte termijn waarschijnlijk sowieso niet, omdat er niet meteen iets zal veranderen. Voor de langere termijn zullen ze echter wel rekening moeten houden met een beter geïntegreerde propositie van HPE.
Vanuit het perspectief van de netwerkliefhebber is het vooral te hopen dat Juniper niet dezelfde richting opgaat als veel van de andere overnames die HPE heeft gedaan in het verleden. Van die bedrijven is behalve de nodige IP (Intellectual Property) niet veel meer over. HPE heeft met Aruba echter ook laten zien dat het anders kan. Laten we hopen dat dit ook voor Juniper zal gelden, mocht de overname doorgaan.
Lees ook: HPE Aruba werkt aan “Aruba Central Next Gen”: wat is dat?