2min Security

CBP schendt zelf privacy bij onderzoek naar Google

Het Collega bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft zelf privacygevoelige data gepubliceerd. Het deed dit met het publiceren van de bewijzen dat Google de privacy zou schenden. De toezichthouder moet nu diep door het stof en heeft inmiddels zijn excuses aangeboden.

CBP schendt zelf privacy bij onderzoek naar GoogleHet is natuurlijk wel zeer ironisch dat de toezichthouder die in Nederland op privacy moet beschermen nu zelf de gegevens op straat gooit. Het CBP legde eerder deze week Google een last onder dwangsom op wegens het schenden van de privacy. Google deed dit met de Streetview auto’s, deze auto’s verzamelde bij het passeren allerlei gegevens van routers. Zo koppelde Google het MAC-adres van de routers aan de locatie waar ze zich bevinden.

In het rappport van de CBP waren alle MAC-adressen gewist maar niet de resultaten uit de database, zelfs de huisadressen. Ook de lengte en breedte graden zijn zeer eenvoudig in Google Maps in te voeren om achter de exacte locatie te komen.

Het CBP heeft inmiddels geschrokken gereageerd en heeft direct actie ondernomen. "We hebben de gegevens direct verwijderd en een nieuwe, geanonimiseerde versie van het rapport online gezet. Ook hebben we enkele personen gebeld om excuses aan te bieden voor eventuele overlast", aldus de woordvoerster van de toezichthouder.

Webwereld vroeg ook aan Google reactie maar die wilde alleen het volgende kwijt: "Wij blijven bij ons statement dat wij geen personen willen en kunnen identificeren. We gaan echter niet op ieder detail van het rapport van het CBP in zolang wij nog geen positie hebben over onze vervolgstappen," aldus Google Nederland.

Bron:Webwereld