1 min

Na de vorige update van beveiligingssoftware Microsoft Security Essentials werd de Google Chrome browser als trojan aangezien. Microsoft Security Essentials dacht dat Chrome.exe was besmet met de trojan PWS:Win32/Zbot, men kreeg dan ook de melding dat het bestand geïnfecteerd zou zijn en men kreeg de keuze in beeld om het bestand te verwijderen of te blokkeren. Microsoft heeft inmiddels een nieuwe update uitgebracht waarmee het probleem verholpen is.

Met de nieuwe update van de virusdefinities, die gebruikers via het antivirusprogramma kunnen downloaden, wordt Chrome niet langer aangezien als trojan. Gebruikers die de incorrecte virusdefinities hebben binnengekregen en Chrome hebben verwijderd moeten de browser handmatig opnieuw installeren en indien dit nog niet is gebeurd de nieuwe virusdefinities ophalen via Security Essentials.

Het is niet de eerste keer dat een antiviruspakket per ongeluk wordt bijgewerkt met incorrecte virusdefinities. Bedrijven als McAfee, Symantec en Trend Micro overkwam dit ook al eens. Men noemt dit dan een false positive, waarbij een bestand per ongeluk wordt aangezien als malware terwijl het dit niet is. Vaak heeft het te maken met de acties en het gedrag van een applicatie, zodra een applicatie gedrag vertoond dat verdacht is en gelijkwaardig aan bepaalde malware kan het ook worden gemarkeerd als malware.

Zo wist McAfee in april 2010 duizenden Windows computers plat te leggen door een essentieel Windows systeembestand aan te zien als malware en deze automatisch te verwijderen.