2min Security

KPN bouwt crisiscentrum voor netwerkbewaking

In navolging van de hacks van de afgelopen maanden richt KPN een ICT-bewakingscentrum, een zogeheten ‘war-room’, op om het eigen netwerk beter te kunnen bewaken.

KPN bouwt crisiscentrum voor netwerkbewakingDat zegt Joost Farwerck, Managing Director KPN Nederland, in een interview met NU.nl. Het interview komt voorafgaande het debat over beveiliging in de Tweede Kamer aankomende dinsdag. Farwerck geeft toe dat KPN de hacks te laat onder controle had, waarna tevens bleek dat er oude software op servers en routers stond.

De op 1 maart aangetreden Farwerck kreeg als eerste taak het beheersen van de crisis na de hack. Inmiddels is het bedrijf al de servers aan het controleren en voorzien van de meest recente software. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de beveiliging. "Daarbij komen we geen grote gaten tegen, maar wel kwetsbaarheden", bezweert Farwerck. "We laten nu ook tests uitvoeren." Het blijkt dat KPN een populair doelwit is de laatste tijd. Dagelijks worden er honderden hackpogingen succesvol afgeslagen volgens Farwerck.

Hier wil hij het echter niet bij laten, want hij vindt dat de verbeteringen structureel moeten worden. "Bij de telecommunicatie-infrastructuur bewaken wij het netwerk volcontinu 24 uur per dag. Dat wil ik ook voor cybersecurity", legt Farwerck uit. Het bouwen van een controlecentrum is daar een onderdeel van.

"Zo’n war-room functioneert dag in dag uit en houdt de IT-infrastructuur in de gaten", legt hij uit. Hier moeten ‘enkele tientallen mensen’ gaan werken en het wordt zo snel mogelijk opgestart.
Inmiddels is besloten om daarvoor een veiligheidsbaas, Chief Security Officer, aan te nemen, welke verantwoordelijk is voor het optuigen van het Security Operations Center en het bewaken van de veiligheid van het KPN-netwerk.

Sinds bekend is dat er in januari is ingebroken bij KPN, vormt het bedrijf een populair doelwit voor aanvallers. Dagelijks detecteert de onderneming honderden hackpogingen die succesvol worden afgeslagen.

Bron:Nu.nl