1 min

Zoekgigant Google komt in actie tegen de vrijbrief die de FBI heeft om zonder gerechtelijk bevel informatie op te vragen over gebruikers, zoals e-mails en gespreksinformatie. De FBI kan dit doen met een zogenaamde National Security Letter.

Google heeft bezwaar aangetekend bij de Amerikaanse rechtbank tegen een nieuwe aanvraag van de FBI en daarmee is het één van de weinige bedrijven die dat aandurft. Sinds de invoering van de National Security Letter in het jaar 2000 is er pas vier- of vijfmaal bezwaar gemaakt, terwijl er al zo’n 300.000 aanvragen zijn verstuurd door de FBI, volgens Bloomberg.

Het is overigens niet de eerste keer dat Google zich uitspreekt tegen de National Security Letter, in 2012 publiceerde het bedrijf al eens gegevens over het aantal ontvangen brieven. Er zouden jaarlijks tussen de 0 en 999 brieven worden ontvangen door de zoekgigant. Het publiceren van deze informatie was verboden, maar een rechter besloot in San Francisco onlangs nog dat de National Security Letter in strijd is met de wet.

Civiele groepen zijn van mening dat de vrijheid van de FBI voor een ongecontroleerde macht om burgers te bespieden zorgt. De overheid vindt echter dat de National Security Letter een goed hulpmiddel is bij het bestrijden van terrorisme en het garanderen van de nationale veiligheid.