2min

De WSJ heeft uit een betrouwbare anonieme bron vernomen dat de FBI steeds meer hacktools gebruikt. Het ontwikkelt deze hacktools zelf of koopt ze gewoon van beveiligingsbedrijven en hackers. De FBI zou bijvoorbeeld zeer gemakkelijk de microfoon van een smartphone of laptop kunnen activeren, afluisteren en opnemen.

Sinds Edward Snowden een boekje open deed over PRISM en de NSA lijken meer mensen hun verhaal wel kwijt te willen. Nu is het de WSJ dat een anonieme bron heeft gevonden die vertelt dat de FBI ook niet onschuldig is en allerlei hacktools bezit, maar ook actief ontwikkelt en aankoopt. Nu is het afluisteren van microfoons niet iets nieuws, dat gebeurt echt al jaren maar het zou doormiddel van alle tools steeds makkelijker worden. Zo gebruikte de FBI in 2002 en 2004 bij het afluisteren van enkele mafiakopstukken de microfoon van het noodsysteem in de auto dat belt als er een ongeluk is gebeurt.

Alleen met de komst van de smartphones zou het steeds makkelijker zijn geworden. Zo is een Android-smartphone en een laptop zeer eenvoudig om te hacken. De FBI kan dit op afstand door de gebruiker iets toe te sturen, dit kan een link zijn of een document, en als dat vervolgens bekeken wordt is het apparaat geïnfecteerd. Een andere methode zou het kort inpluggen van een USB-apparaat zijn.

De FBI heeft hier naar verluidt een speciaal team voor dat zich bezig houdt met het hacken van computers en andere apparatuur. Of dat ook altijd volgens de wet gebeurd is iets wat de WSJ zich afvraagt. Om iemand af te luisteren heb je normaliter toestemming van een rechter nodig, alleen die regels zijn te omzeilen door te stellen dat het gaat om staatsgeheimen.