2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Belgacom, een Belgische telecommaatschappij die grotendeels in handen is van de Belgische overheid, maakte eerder al bekend dat er malware gevonden was in de communicatie-infrastructuur van het bedrijf. In eerste instantie werd er gedacht dat de Amerikaanse inlichtingendienst NSA hier schuldig aan was, maar nu blijkt de Britse geheime dienst GCHQ de software geïnstalleerd te hebben.

Edward Snowden, een oud-medewerker van de NSA, had in juni 2013 informatie gelekt over een reeks spionageactiviteiten die de veiligheidsdienst uitvoerde op het internet. Naar aanleiding van deze gelekte informatie besloot het Belgische concern een uitgebreid onderzoek uit te laten voeren door een Nederlandse firma. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat er uiterst ingewikkelde malware op de communicatie-infrastructuur van Belgacom was geplaatst.

In eerste instantie werd gedacht dat de malware afkomstig zou zijn van de NSA. Door de complexiteit van het hacken en de schaal waarop dit gebeurde, verdacht de Nederlandse firma de Amerikaanse geheime dienst omdat dit wees op zogenaamde stage-sponsored cyberspionage.

Der Spiegel, een Duitse krant, trof tussen de gelekte documenten van Edward Snowden een presentatie aan over GCHQ’s operatie Socialist. Op de presentatie stond geen datum, maar wel werd duidelijk dat het bedrijf al sinds 2010 werd bespioneerd. In een van de slides van de presentatie werd de operatie bestempeld als een succes.

De GCHQ heeft een methode gebruikt waarbij Belgacom-medewerkers met een schone toegang om werden geleid naar bepaalde websites, wanneer ze op het internet aan het surfen waren. Via deze sites werd er, zonder dat de medewerkers het in de gaten hadden, kwaadaardige software gedownload. Deze software werd later gebruikt om toegang te krijgen tot de computers en vertrouwelijke informatie van Belgacom-medewerkers. Hiermee wist het GCHQ in de infrastructuur van de Belgische provider te komen.

Inmiddels is er door Belgacom aangifte gedaan. De Belgische regering waarschuwde gepaste maatregelen te nemen als een land achter de afluisterpraktijken blijkt te zitten.