Vandaag zal de overheid een test met NL-Alert uitvoeren, waardoor zo’n 4 miljoen Nederlanders een testbericht zullen ontvangen. De test wordt gelijktijdig met de sirenetest uitgevoerd, als de middag aanbreekt.

Het doel is om zo’n 4 miljoen mensen te bereiken met de test, dat wordt achteraf gemeten middels een steekproef. De resultaten van de test met NL-Alert zullen nog enige tijd op zich laten wachten; eind november wordt bekendgemaakt hoe de test is verlopen. In 2014 wil de overheid nogmaals tweemaal een test uitvoeren.

NL-Alert is een dienst waarmee de overheid een waarschuwing kan versturen naar mensen die zich in de directe omgeving van een noodsituatie bevinden. Het bericht maakt daarbij bijvoorbeeld melding van wat er gaande is en wat er eventueel gedaan kan worden om te helpen bij de situatie.

De overheid gebruikte NL-Alert vorige week bijvoorbeeld in verschillende provincies om mensen te waarschuwen voor de zware storm.

NL-Alert zou ook moeten werken als het telefoonsysteem overbelast is doordat er gebruik wordt gemaakt van cell broadcasting. Inmiddels ondersteunen alle Nederlandse telecomprovider deze technologie. Er zijn nog wel telefoons die de dienst niet ondersteunen of er niet standaard voor zijn ingesteld. Of jouw toestel NL-Alert ondersteunt en hoe je de dienst inschakelt lees je op de speciale website.