Om te testen of je je telefoon goed hebt ingesteld om berichten van NL-Alert te kunnen ontvangen, wordt vandaag een landelijke test uitgevoerd. Dit zal gelijktijdig met de maandelijkse sirenetest gebeuren. Het is de derde keer dat er een grootschalige test van het waarschuwingssysteem plaatsvindt.

Als je telefoon goed is ingesteld, ontvang je rond 12 uur een bericht van NL-Alert waarin wordt vermeld dat het een controle betreft. De laatste test vond plaats in november en bereikte een krappe vier miljoen mensen. Dat was minder dan gepland en ook ontvingen veel mensen de melding laat, meermaals of juist helemaal niet. Bij de eerste test werden 1,4 miljoen mensen bereikt.

Via NL-Alert is de overheid in staat om een grote groep mensen in een bepaalde regio te informeren over een noodsituatie. Zo’n bericht vermeldt dan wat er gaande is en wat voor actie door de mensen zelf kan worden ondernomen. NL-Alert is zo’n 30 maal ingezet bij noodverordeningen.

Wil je vooraf nog controleren of je telefoon goed is ingesteld? Voor de meeste gangbare toestellen is een handleiding te vinden op de website van NL-Alert.