2min

Het welbekende luchtalarm wordt elke eerste maandag van de maand om 12:00 getest, dus ook vandaag. Vandaag wordt echter ook de eerste echt grote test gedaan met NL-Alert. NL-Alert is weliswaar al veel vaker getest, maar nu is NL-Alert ook eindelijk geschikt voor 4G. Vanmiddag moet duidelijk worden of alle Nederlanders dan ook een bericht ontvangen.

NL-Alert is de opvolger van het luchtalarm, in 2017 zal het luchtalarm gaan verdwijnen en NL-Alert is de vervanger. NL-Alert wordt verspreidt via cellbroadcasting, dat betekent dat alle mobiele telefoons die verbonden zijn met een gsm-mast automatisch het bericht ontvangen via SMS. De overheid kan zelf bepalen of het een bericht verstuurd via een selecte groep gsm-masten of via alle masten. Vanmiddag zullen alle masten in Nederland ingezet worden om een bericht te verspreiden.

Bij lokale rampen kan de overheid ervoor kiezen om alleen mensen in een stad of regio te waarschuwen. Het grote voordeel van NL-Alert is dat de overheid een tekstbericht verstuurd en daar ook instructies in kan zetten wat mensen moeten doen. Het nadeel aan NL-Alert is dat alleen mensen met een mobiele telefoon deze kunnen ontvangen, als iemand geen mobiele telefoon heeft, de telefoon is vergeten of de accu leeg is dan komt het bericht niet aan. Daarnaast moeten sommige toestellen worden geconfigureerd voor NL-Alert omdat de fabrikant het niet standaard heeft ingeschakeld.

Apple heeft deze functie standaard bijvoorbeeld uitgeschakeld omdat die mogelijk een negatieve invloed heeft op de accuduur. Eerder meldden wij dat NL-Alert niet altijd werkt op Samsung-toestellen, maar dit bleek op een misverstand te berusten door de informatie die NL-Alert op de website heeft staan over Samsung. Samsung stelt in een reactie dat het NL-Alert al automatisch heeft ingeschakeld sinds de introductie van de Galaxy S III. Dat betekent dat Samsung NL-Alert al bijna vier jaar ondersteund.

Ondanks dat veel fabrikanten het inmiddels ondersteunen doe je er altijd goed aan om je instellingen te controleren. Hoe je dat kan doen is te lezen op de website van NL-Alert. Bij Samsung-toestellen wordt vermeld dat infoberichten moeten worden ingeschakeld, maar in de nieuwere versies met CMAS is er ook een kopje Instellingen Noodoproep te vinden in de Berichten-app.

Wel durven we nog steeds te stellen dat de test van de overheid vandaag opnieuw zal mislukken aangezien een groot aantal mensen in Nederland beschikt over een iPhone en gebruikers in de meeste gevallen niet de noodmeldingen hebben ingeschakeld. De overheid doet er verstandig aan om de ondersteuning en het inschakelen van NL-Alert gewoon te verplichten. Anders zal het nooit een goede vervanger hebben voor het luchtalarm.

Update: 11:50: Feedback van Samsung verwerkt.