1 min

De bestuursvoorzitter van Google, Eric Schmidt, heeft tijdens de SXSW-conferentie in Texas laten weten dat Google de communicatie tussen de datacenters heeft voorzien van betere beveiliging en encryptie. Google gebruikt nu onder meer encryptie met een versleuteling van 2048 bits.

Schmidt liet weten dat Google redelijk verrast was toen alle NSA-praktijken op straat kwamen te liggen. Ze hadden duidelijk niet verwacht dat de NSA zou inprikken op glasvezelkabels die tussen de datacenters van Google liggen om data af te tappen.

Google besloot daarop om versneld een programma uit te voeren om de verbindingen tussen de datacenters te beveiligen. Dat programma met de naam Muscular, is inmiddels uitgevoerd en Schmidt is er vrij zeker van dat de NSA de gegevens nu niet meer kan aftappen.

Google gebruikt nu 2048bit encryptie en daarnaast worden de sleutels ook bij elke sessie vervangen. Daarnaast zou Google ook nog enkele andere technieken gebruiken, waarover het geen uitspraken doet. Voor alle overheden inclusief de Amerikaanse overheid moet het nu onmogelijk zijn om data af te tappen, aldus Schmidt.