2min Security

Microsoft gaat oude Internet Explorer plugins blokkeren

Microsoft heeft besloten om actie te ondernemen tegen zeer verouderde plugins voor Internet Explorer. Het bedrijf gaat deze binnenkort blokkeren in de nieuwste versie van Internet Explorer. Hierdoor daalt waarschijnlijk het aantal malware-besmettingen op Windows-computers.

Malware voor Windows-computers maakt al jaren gebruik van lekken in verouderde software, vooral de Java-plugin staat bekend als zeer onbetrouwbaar en veroorzaker van veel malware-besmettingen. Veel browsers blokkeren deze Java-plugin dan ook standaard, behalve Internet Explorer maar daar komt nu verandering in.

Volgende dinsdag is het weer patch tuesday en rolt Microsoft een update uit voor Internet Explorer. In deze nieuwe versie van Internet Explorer gaat Microsoft actief controleren op geïnstalleerde plugins, als Microsoft zeer verouderde plugins aantreft worden deze automatisch uitgeschakeld en wordt de gebruiker aangeraden deze plugins bij te werken naar een nieuwere versie. Een gebruiker behoudt wel de mogelijkheid om de oude versie van een plugin te draaien, maar moet hier dan expliciet toestemming voor geven.

Microsoft heeft besloten om deze functionaliteit toe te passen op meerdere versies van Internet Explorer. Zo zal Internet Explorer 8 tot en met 11 voor Windows 7 met Service Pack 1 een update krijgen. Ook krijgen alle Windows 8-gebruikers de update. Al deze versie van Internet Explorer gaan straks actief verouderde plugins blokkeren.

Daarnaast heeft Microsoft bekendgemaakt dat het de lijst met verouderde plugins automatisch zal gaan bijwerken, maar dit gebeurd buiten Windows Update om. Hierdoor kan Microsoft de lijst vaker bijwerken en actiever plugins blokkeren. Volgens Kaspersky is Java nog steeds goed voor 54 procent van alle malware-aanvallen.

Bron:Microsoft