1 min

Google heeft Android 5.0 definitief uit de doeken gedaan. De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem droeg eerder de naam Android L, maar gaat nu als Android Lollipop door het leven. Het nieuwe besturingssysteem komt in de komende weken beschikbaar voor de Google Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7 en Nexus 10.

Met Android 5.0 Lollipop heeft Google de interface van het besturingssysteem een facelift gegeven. Dankzij Material Design is de interface vloeiender, opgeruimder en wordt een gewaagd kleurenpallet gebruikt. Het is natuurlijk wel de vraag of de Android-fabrikanten die interface ongemoeid laten, wij hebben daar een hard hoofd in.

Lollipop is ook met een breed scala aan schermgroottes in het achterhoofd ontworpen, zodat het besturingssysteem zich daarop kan aanpassen. Ook worden apps, foto’s, muziek en recente zoekopdrachten tussen apparaten gesynchroniseerd, zodat je makkelijk kunt wisselen tussen bijvoorbeeld een smartphone en tablet.

Dankzij een besparingsmode is het mogelijk om de accuduur met zo’n 90 minuten te verlengen. Voor ontwikkelaars is er ook veel nieuws: Google lanceert meer dan 5000 nieuwe API’s. Ook biedt Lollipop een beveiliging tegen het herstellen van de gebruiksinstellingen, waardoor een gestolen smartphone of tablet niet zomaar bruikbaar is.