1 min

Uit het jaarverslag van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) blijkt dat de digitale dreiging ongekend hoog is. Steeds vaker wordt Defensie, maar ook toeleveranciers van Defensie digitaal aangevallen. De aanvallen zijn voor zover bekend niet succesvol geweest, maar digitale spionage neemt alleen maar toe.

Uit het jaarverslag van de MIVD blijkt dat vooral bij de inzet van Defensie voor de repatriëringsmissie na de MH-17 ramp de dreiging van cyberspionage tegen Defensie erg hoog was. Steeds meer overheden houden zich bezig met cyberaanvallen en cyberspionage. Hierdoor kan informatie worden vergaard maar in sommige gevallen ook worden aangepast. Volgens Defensie is er geen sprake geweest van een hack waarbij informatie is buitgemaakt.

De cyberaanvallen waarmee de overheid heeft te kampen worden steeds agressiever en ingewikkelder. De populairste manier om bij Defensie binnen te komen is via phishing. Bijvoorbeeld door e-mails te sturen met een bijlage die is geïnfecteerd, maar ook websites die veel door Defensie-personeel worden bezocht zijn vaak slachtoffer van cyberaanvallen. De aanvallers proberen dan de website te voorzien van malware zodat bezoekers daarmee geïnfecteerd worden.

In het jaarverslag wordt niet met een vinger gewezen richting bepaalde landen. Al ligt het voor de hand dat China en Rusland beide voorkomen in het rijtje. Aan de andere kant heeft Snowden bewezen dat zowel de Amerikaanse als de Britse overheid er niet voor terugdeinzen om een bondgenoot aan te vallen.