2min

Zojuist werden we door Kaspersky geïnformeerd over het feit dat wereldwijd elke 40 seconde een bedrijf het slachtoffer wordt van ransomware, bij consumenten is het nog erger, daar valt elke 10 seconde een slachtoffer. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat Kaspersky heeft gesteld dat ransomware het belangrijkste onderwerp van 2016 is.

Dat ransomware gevaarlijk is en het, zeker in Westerse landen, de grootste bedreiging is van 2016, dat was ons al wel duidelijk. Daar werden we door een ander beveiligingsbedrijf, Eset, ook al op gewezen tijdens een perstrip eerder dit jaar. Het is natuurlijk altijd moeilijk om de omvang aan te geven van een dergelijke dreiging, maar Kaspersky weet het met deze statistieken wel pijnlijk duidelijk te maken, elke tien seconden een consument en elke 40 seconden een bedrijf dat slachtoffer wordt van ransomware.

Bij ransomware worden bestanden op de computer of het bedrijfsnetwerk versleuteld en zijn deze alleen nog toegankelijk via een decryptiesleutel die alleen de cybercriminelen hebben, deze is in sommige gevallen te verkrijgen tegen betaling, maar een garantie is er nooit.

Volgens Kaspersky is de hoeveelheid ransomware aanvallen fors toegenomen op het bedrijfsleven, daar valt simpelweg veel meer geld te halen. Dat wil overigens niet zeggen dat betalen de oplossing is. Volgens Kaspersky kreeg één op de vijf zijn bestanden nooit meer terug, ook niet na betaling. Volgens Kaspersky worden de meeste aanvallen uitgevoerd op onderwijsinstellingen, maar dit kan ook puur toeval zijn.

Verder verscheen in 2016 ook een nieuwe vorm van ransomware, waarbij niet enkele bestanden worden gegijzeld, maar gewoon de hele schijf wordt versleuteld en de schade nog veel groter is. Petya en Dcryptor zijn hier voorbeelden van.

Mocht je getroffen zijn door ransomware, dan kan je twee dingen doen, je kan hopen dat het gaat om een bekende variant waarvoor al de nodige decryptietools beschikbaar zijn, of als dat niet het geval is, kan je proberen te betalen en hopen dat je vervolgens je bestanden terug krijgt. De beveiligingsbedrijven zijn heel duidelijk over hun positie, zij vinden dat je vooral niet moet betalen, want daarmee blijft het probleem bestaan. Alleen sommige bestanden wil je simpelweg niet kwijt en daardoor kunnen we ons voorstellen dat iemand toch zou betalen. Op de website nomoreransom.org kan je enorm veel informatie vinden.