China zou via LinkedIn-profielen Duitsland bespioneren

Abonneer je gratis op Techzine!

China gebruikt neppe LinkedIn-accounts om informatie te verzamelen van Duitse functionarissen en politici, beweert de Duitse geheime dienst BfV. Dat meldt Reuters. Er zouden op z’n minst 10.000 doelwitten zijn, wellicht met het doel de ambtenaren te strikken als informanten.

Om risico’s te voorkomen maakte de BfV ook bekend welke profielen niet echt zouden zijn. Zo is de neppe Rachel Li een headhunter bij RiseHR en is de neppe Alex Li Project Manager bij de Center for Sino-Europe Development Studies. Op de profielfoto’s zijn vaak knappe personen te zien. Zo zou de afbeelding van Laeticia Chen, zogenaamd een manager van China Center of International Politics and Economy, afkomstig zijn van een online fashion-catalogus.

Met de profielen willen de Chinese geheime dienst volgens BfV informatie verzamelen zoals hobby’s, politieke voorkeuren en gewoonten van de doelwitten. BfV kwam tot deze conclusie na negen maanden onderzoek en neemt de zaak zeer serieus. Er wordt gewaarschuwd dat er mogelijk nog meer mensen benaderd zijn, terwijl er ook de kans bestaat op meerdere nepprofielen dan tot nu toe bekend is.

Advies

Er wordt dan ook gesproken van een brede poging om te infiltreren in parlementen, ministeries en overheidsinstanties. Bij de BfV heerst vooral de zorg dat China deze methode gebruikt om hoge-politici te werven als informanten. Als een gebruiker vermoedt dat hij benadert is door zo’n soort account, wordt geadviseerd contact te zoeken met de BfV.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken gaf in een reactie aan dat de beschuldigingen ongegrond zijn. Het land roept op meer verantwoordelijkheid in woorden en daden bij Duitsland en wil niet dat er dergelijke beschuldigingen komen die de relatie schaden.

Vorig jaar beweerde de Duitse geheime dienst nog steeds agressievere cyberspionage waar te nemen. Daaronder valt onder andere intensieve pogingen om de verkiezingen van afgelopen september te beïnvloeden. Vooral de hackersgroepering Fancy Bear, ook wel APT28, zou erg actief zijn. Deze groep wordt verdacht van banden met de Russische staat.