Het weren van bepaalde risicovolle leveranciers uit de belangrijkste delen van een 5G-netwerk: dat is wat de Europese Unie recentelijk afsprak, waarbij uiteraard werd gedoeld op techfabrikant Huawei. Vodafone laat er geen gras over groeien en zegt direct een deel van het reeds geleverde materiaal van Huawei te zullen verwijderen.

Net als in Europa besliste ook het Verenigd Koninkrijk recentelijk dat het Chinese Huawei niet volledig buitenspel zou worden gezet in het bouwen van 5G-netwerken, maar wel dat het geen materiaal zou mogen leveren voor bepaalde cruciale onderdelen. Dat terwijl de Verenigde Staten wilden voorkomen dat Huawei überhaupt zou worden benaderd voor het leveren van materiaal.

Europese Commissie

Samen met de Europese Commissie werd besloten om Huawei toch toe laten in Groot-Brittannië, maar gaat men op zoek naar een alternatief voor enkele aspecten die bij het netwerk komen kijken. Vodafone meent dat er al materiaal van Huawei was gebruikt, wat nu met terugwerkende kracht moet worden ontmanteld. Nick Read, CEO van Vodafone, verklaart waarom:

“Naar aanleiding van de introductie van de EU toolbox en de keuze van de Britse regering om Huawei te weren uit de belangrijkste aspecten, hebben we deze keuze genomen. Het zal zo’n vijf jaar duren om dit te implementeren en gepaard gaan met kosten die rond de tweehonderd miljoen euro zullen liggen.”