Abonneer je gratis op Techzine!

Het is geen geheim dat diverse sociale online netwerken bijzonder goed draaien, een bekend voorbeeld hiervan is dan ook Hyves. Verder doen ook Netlog en Facebook het bijvoorbeeld goed, maar dat is niet alleen bij gebruikers zo. Ook steeds meer cybercriminelen beginnen de voordelen van dergelijke online sociale netwerken in te zien.

De cybercriminelen hopen door middel van deze netwerksites meer informatie over hun slachtoffer te krijgen, maar dat is niet het enige. Volgens G DATA gaan cybercriminelen de informatie ook gebruiken om meer computers met malware te besmetten en om meer phishing-mailtjes uit te sturen.

Criminelen gebruiken sociale netwerken om persoonlijke informatie van gebruikers te achterhalen. De cybercriminelen hebben vaak een ‘eigen’ nep internetsite ontwikkeld om privégegevens te stelen. Privégegevens van personen doen het namelijk goed op de markt, er zijn bedrijven die betalen voor telefoonnummers van mensen. Uit onderzoek van G DATA blijkt dat de marktprijs voor dergelijke informatie 40 euro per 500MB aan ongeordende data bedraagt.

G DATA raadt gebruikers aan op te passen met de gegevens die ze beschikbaar stellen op dergelijke websites. Zo raadt de security-specialist aan ‘alleen gegevens te plaatsen die je ook op een advertentiebord in de supermarkt zou zetten’. Verder wordt er aangeraden gegevens af te schermen en alleen te laten zien aan bepaalde personen. Ook raadt G DATA aan om up-to-date anti-malware pakketten te draaien. Verder wordt aangeraden geen simpele en steeds dezelfde wachtwoorden te nemen.