Abonneer je gratis op Techzine!

Beveiligingsconsultant Ron Bowes heeft een torrent gepubliceerd waarin publieke gegevens van honderd miljoen leden van Facebook opgenomen zijn.

Voor het verzamelen van de gegevens gebruikte hij een zelfgeschreven crawler waarmee hij de gegevens van Facebook-gebruikers verzamelde en publiceerde. Bowes geeft aan dat hij de data gepubliceerd heeft om privacy kwesties aan te stippen.

Facebook laat in een reactie echter weten dat de informatie opgenomen in het bestand al publiekelijk was, en stelt dat mensen het recht hebben om informatie over zichzelf te delen met wie ze willen, en wanneer ze willen.

"In dit geval heeft een enkele onderzoeker informatie verzameld, informatie waar gebruikers toestemming voor hebben gegeven om deze publiekelijk te maken, en die al te vinden was op zoekmachines als Google en Bing, en op Facebook zelf", aldus Facebook.

De publicatie is het gesprek van de dag en uit reacties op de publicaties is op te maken dat veel mensen zich zorgen maken.

Bowes stelt dat iedereen in staat is om door middel van het 2,8 GB grootte bestand vrijwel elk persoon op Facebook te vinden, en omdat voor elke naam in het bestand een link is opgenomen naar zijn Facebook-pagina kunnen mensen vervolgens bijvoorbeeld informatie over vrienden en foto’s bekijken. Facebook geeft echter aan dat dit juist de reden is waarom mensen een Facebook-pagina hebben, en dat ze informatie die ze niet willen delen kunnen verbergen.

Met enkel een naam kunnen mensen via een zoekmachine ook informatie vinden over de persoon die de desbetreffende naam draagt, indien die lid is van sociale netwerken als Hyves, Facebook en LinkedIn of bijvoorbeeld via de website van de studentenvereniging waarvan hij of zij lid is.

Simon Davies van toezichthouder Privacy International beschouwt de publicatie als ‘ethisch verantwoord’ en benadrukt dat e-mailadressen, telefoonnummers en postcodes niet opgenomen zijn in de lijst. Davies stelt dat veel leden niet doorhebben wie toegang heeft tot welke informatie, waarbij het hele verhaal weer terugvalt of Facebook wel of niet informatie standaard moet verbergen in plaats van gebruikers de optie te geven om deze te verbergen.