Abonneer je gratis op Techzine!

Ondanks het dalende marktaandeel wil Facebook begin volgend jaar een beursgang gaan maken. Facebook hoopt daarbij op een beurswaardering van 100 miljard dollar.

De directie van Facebook ziet een beursgang als onvermijdelijk. De vraag is alleen wanneer deze precies gaat plaatsvinden. Bronnen van het Amerikaanse CNBC melden dat Facebook vermoedelijk in het voorjaar van 2012 de grens van 500 aandeelhouders gaat passeren. Op dat moment is het bedrijf verplicht om kwartaalcijfers te publiceren en zal een beursgang een logische vervolgstap zijn. Op dit moment krijgt Facebook een waardering van zo’n 100 miljard dollar. Ter vergelijking: de omzet van Facebook bedroeg vorig jaar 2 miljard dollar.

Er wordt al ruim een jaar over een mogelijke beursgang van Facebook gesproken. In juli 2010 zei Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, dat hij met zijn bedrijf pas naar de beurs zou gaan als het zinvol is. "We hebben absoluut geen haast. Dat hebben wij zo met onze investeerders en onze medewerkers afgesproken", aldus de Amerikaan in een interview met een Amerikaanse televisiezender.

Eerder dit jaar investeerde de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs maar liefst 450 miljoen dollar in Facebook. Goldman Sachs zou een e-mail aan al haar Private Wealth clientèle hebben gestuurd waarin ze bericht over een mogelijk snelle beursgang van Facebook. Zij zouden dan de kans krijgen om alvast in te tekenen op de verwachte beursgang.

Het bericht over een mogelijke beursgang komt op een verrassend moment. Vandaag werd bekend dat het marktaandeel van Facebook de afgelopen paar maanden steeds verder is afgenomen, zowel in Nederland als wereldwijd.