Niet de Verenigde Staten of Japan, maar Nederland kent de meest actieve twitteraars ter wereld. Zo’n 5 miljoen Nederlanders hebben een Twitteraccount. Ongeveer éénderde daarvan tenminste één tweet verstuurd tussen 1 september en 30 november 2011.

Dat meldt onderzoeksbureau Semiocast op basis van nieuwe cijfers en inzichten. De onderzoekers bestudeerden wereldwijd 383 miljoen twitteraccounts die vóór 1 januari 2012 waren aangemaakt.

Als we kijken waar de meeste twitteraars zich bevinden, verbaast het ons niet dat we daarvoor naar de Verenigde Staten moeten. Dit land kent maar liefst 107,7 miljoen twitteraccounts, omgerekend 28,1 procent van alle twitteraars wereldwijd. Op de tweede plaats staat Brazilië met zo’n 33 miljoen twitteraccounts, gevolgd door Japan met ruim 29 miljoen accounts. Nederland is pas op de 17e plaats terug te vinden met ongeveer 5 miljoen twitteraccounts.

Maar het hebben van een twitteraccount wil nog niet zeggen dat deze ook actief gebruikt worden. Ook dit heeft Semiocast in beeld gebracht. Het onderzoeksbureau heeft gekeken welk aandeel van de twitteraars tussen 1 september en 30 november 2011 ten minste één tweet heeft verstuurd.

Dan blijkt dat Nederland de meeste actieve twitteraars ter wereld kent. 33 procent van de Nederlandse twitteraars verstuurde in de onderzoeksperiode één of meerdere tweets. Op de tweede plaats staat Japan. 30 procent van de Japanse twitteraars plaatste ten minste één twitterberichtje die publiekelijk te lezen was. De Verenigde Staten moeten met 28 procent genoegen nemen met een vierde plaats. Hieruit blijkt maar weer eens dat niet iedere twitteraar ook daadwerkelijk actief is op het sociale medium. Een mogelijke oorzaak is dat sommige twitteraars alleen een account aanmaken zodat ze vrienden kunnen volgen.

Om het zojuist genoemde aspect niet te negeren heeft Semiocast ten slotte gekeken naar welk aandeel van de twitteraars wijzigingen in zijn twitteraccount heeft aangebracht, bijvoorbeeld door nieuwe followers toe te voegen. Ook dan blijkt dat Nederland opnieuw de meeste actieve twitteraars ter wereld kent. Iets meer dan helft van de Nederlandse twitteraars (52 procent) bracht wijzigingen aan in zijn profiel of voegde één of meerdere nieuwe followers toe aan zijn lijst in de onderzoeksperiode. Wereldwijd ligt dit gemiddelde op 48 procent.

Als je je geneert om aan je vrienden te vragen wat Twitter nou precies is, hoe het werkt en wat je er allemaal mee kunt, dan heeft Techzine de oplossing voor jou. In deze tutorial kun je alle ins en outs lezen over Twitter.