Abonneer je gratis op Techzine!

Het aantal dagelijks verstuurde spamberichten is in een jaar tijd gedaald van 150 miljard naar 94 miljard. Het offline halen van het Rustock-botnet is één van de belangrijkste oorzaken van de grote daling.

Het beveiligingsbedrijf Commtouch houdt ontwikkelingen op het gebied van phishing, malware en spam op het internet in de gaten en rapporteert hierover. Volgens het onderzoek werden er in het eerste kwartaal van 2011 ongeveer 150 miljard spamberichten per dag verstuurd. Dit is in 2012 gedaald naar 94 miljard, mede dankzij het neerhalen van de Rustock-botnet door Microsoft en de Amerikaanse overheid in maart vorig jaar.

Het onderzoek toont verder nog dat de meeste spam wordt verstuurd onder de noemer farmaceutische producten. Ook neppe video’s die via Facebook worden verspreid zijn in opkomst.

Spam wordt voornamelijk verstuurd met een Gmail.com e-mailadres, het gaat hierbij om ruim 25 procent van het totaal. Yahoo en AOL zijn daarna de meest gebruikte maildiensten. India is nog altijd het land waarvandaan de meeste spamberichten worden verstuurd, al is het aantal met bijna 5 procent gedaald ten opzichte van het vierde kwartaal van 2011.