1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

IPv6, het nieuwe internetprotocol dat eraan staat te komen, kan nog voor de nodige problemen zorgen bij de FBI. De opsporingsinstantie vreest dat de overgang naar IPv6 ernstige "bijwerkingen" kan hebben op wetshandhaving: het is volgens de FBI mogelijk dat het nieuwe internetprotocol onderzoeken kan verstoren.

Een woordvoerder van de FBI zegt tegenover CNET dat er wellicht "aanvullende hulpmiddelen" nodig zullen zijn om internetonderzoek te kunnen blijven verrichten in de toekomst. Om zich goed voor te bereiden heeft de opsporingsinstantie het Domestic Communications Assistance Center (DCAC) in het leven geroepen. Deze taskforce moet de laatste ontwikkelingen op technologisch gebied nauwlettend in de gaten houden.

Ook technologiebedrijven waarschuwen voor de implicaties van het nieuwe internetprotocol. Een denkbaar scenario is dat providers door de komst van IPv6 niet zo snel en adequaat op informatieverzoeken van de FBI kunnen reageren, aldus de Broadband Internet Technical Advisory Group (BITAG). BITAG is een samenwerkingsverband waar grote internetbedrijven als Google en Microsoft deelnamen.

De woordvoerder van de FBI laat weten de lancering van IPv6 rustig af te wachten, omdat het nog te vroeg is om te zeggen wat de implacaties ervan voor opsporingsdiensten zijn.

IPv6 is de opvolger van het huidige IPv4. Momenteel zijn er zo’n 4,3 miljard IP-adressen in omloop en is er nauwelijks ruimte voor nieuwe adressen. Daarom zal vanaf woensdag 6 juni IPv6 wereldwijd gelanceerd worden. Een aantal grote bedrijven zoals Facebook, Google, Microsoft, Cisco, Comcast en AT&T zullen als eerste het nieuwe internetprotocol in gebruik nemen.