Dislike-knop op Facebook offline wegens scam

Abonneer je gratis op Techzine!

Facebook heeft een applicatie die gebruikers de beschikking zou moeten geven over een ‘dislike-knop’ offline gehaald. De Consumentenbond waarschuwt dat de applicatie wordt gebruikt voor scam.

Voor veel Facebook-gebruikers kon de introductie van een dislike-knop niet snel genoeg komen, het sociale netwerk loopt er echter nog niet warm voor. Een ontwikkelaar beloofde met de Enable Dislike Button-applicatie gebruikers alsnog een ‘vind ik niet leuk’ reactie te kunnen geven op berichten. Gebruikers van het sociale netwerk werden de afgelopen dagen dan ook gebombardeerd met uitnodigingen om ook gebruik te maken van de app.

De ontwikkelaar heeft echter op slinkse wijze misbruik gemaakt van de behoefte voor een dislike-knop. Zodra je de uitnodiging om de app te installeren accepteert, verstuur je een zelfde uitnodiging naar al je vrienden. Het is daarnaast ook nog eens onduidelijk waar de app verder voor bedoeld is. De gebruiker geeft namelijk toestemming om de persoonlijke gegevens van zijn profiel te gebruiken, zo meldt de Consumentenbond.

Facebook heeft het inmiddels onmogelijk gemaakt de applicatie te installeren, "wegens een probleem met één van de ontwikkelaars", zoals Facebook verklaart. Het sociale netwerk verontschuldigt zich en stelt de situatie te onderzoeken.

Voor mensen die de scam wel geïnstalleerd hebben, heeft de Consumentenbond de benodigde handelingen opgesteld hoe deze te verwijderen:

  • Log in op Facebook
  • Klik op het naar beneden wijzende driehoekje
  • Kies Accountinstellingen en vervolgens Apps
  • Klik op het kruisje naast de vermelding van de app en deze wordt verwijderd