Ontwikkelaars die stonden te springen om de nieuwe Software Development Kit (SDK) van Windows Phone 8 moeten nog even geduld hebben. Deze verschijnt namelijk niet vlak na de zomer, zoals Microsoft beloofd had, maar in het najaar pas. Wel komt er nog een tussentijdse SDK uit van Windows Phone 8 die bijna klaar is.

Volgende week, op 12 september, brengt Microsoft de zogenaamde near-final versie van de Windows Phone 8 SDK uit. Helaas zit er ook een addertje onder het gras, deze near-final versie is alleen beschikbaar voor ontwikkelaars van populaire applicaties. Zodat zij tijdig kunnen inspelen op functionaliteiten die mogelijk niet meer goed werken in Windows Phone 8.

Officieel heeft Microsoft nog niet bevestigd wanneer Windows Phone 8 uitkomt maar volgens verschillende bronnen zal dit op 29 oktober zijn. Verwacht wordt dat de volledige SDK dan ook beschikbaar wordt voor de overige ontwikkelaars, al is het natuurlijk prettiger als Microsoft de SDK eerder kan vrijgeven.

Ontwikkelaars die al versies van de Windows Phone 8 SDK hebben gezien geven aan dat Microsoft met de nieuwe SDK een grote stap voorwaarts heeft gezet vergeleken de huidige 7.x versie. Het aankomende besturingssysteem voor de Windows Phone 8 heeft nu multi-core ondersteuning, NFC-ondersteuning, encryptie en zou deze een stuk beter en prettiger zijn voor ontwikkelaars om mee te werken.

Microsoft heeft daarvoor ook veranderingen doorgevoerd in de verschillende technologieën en ontwikkeltools. Daarnaast beweert Microsoft dat alle Windows 7.x applicaties ook in Windows Phone 8 zullen werken. Medewerkers van Microsoft maakten in juni al een lijst van nieuwe mogelijkheden binnen het Windows Phone 8 besturingssysteem bekend. Gisteren waren er tijdens het Microsoft / Nokia evenement ook nog een aantal nieuwe functionaliteiten te zien. Bijvoorbeeld een soort Instagram filter waarmee foto’s bewerkt kunnen worden, ook kunnen er eindelijk screenshots worden gemaakt en werkt pinch-to-zoom in de camera-applicatie.

Microsoft heeft aangegeven dat het nog niet de volledige lijst van nieuwe mogelijkheden bekend wil maken.