Internetblokkade Iran geldt nu ook voor VPN

Abonneer je gratis op Techzine!

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in juni heeft Iran de regels rondom het internetbeleid in dat land verder aangescherpt. Het land blokkeert nu ook de ‘illegale’ virtuele privénetwerken (VPN), waarmee veel inwoners het ingestelde censuur omzeilden.

Veel Iraniërs gebruiken een VPN-verbinding om de virtuele blokkade te omzeilen. VPN laat het lijken alsof de gebruikte computer zich in het buitenland bevindt, waardoor het filter van de regering niet werkt.

VPN-verbindingen zijn al langer verboden in het land, maar afgelopen weekend trad de blokkade pas echt in werking. Het plaatselijke persbureau meldt de blokkade van de illegale netwerken, gebruikers bevestigen de beperking van internettoegang. VPN’s die aangeboden worden door de overheid blijven natuurlijk wel gewoon werken.

Iran filtert al jaren het internetverkeer, wat veel websites daardoor onbereikbaar maakt. Facebook en Twitter staan bijvoorbeeld op de zwarte lijst, dat zijn platforms die door de bevolking ingezet kunnen worden om protesten te organiseren. Met de verkiezingen in het vooruitzicht, lijkt de overheid daar een stokje voor te willen steken.