De digitale inbraken die Facebook, Apple, Microsoft en Twitter afgelopen maand raakten, drukken verder door dan tot nu toe gedacht werd. Naar verluidt zijn diverse autofabrikanten, overheidsinstanties en een grote snoepgoedmaker in de Verenigde Staten ook getroffen door de hackers.

In de loop van februari kwamen verschillende bedrijven met het nieuws naar buiten over een digitale aanval op hun systemen. De serie hacks leek tot nu toe beperkt tot de technologische sector, maar nieuwe berichtgeving claimt een breder offensief.

De aanval kwam van een enkele geïnfecteerde website, zo dachten instanties. Nu blijkt dat minstens twee sites voor mobiele ontwikkelaars en verschillende andere websites ook deel uitmaakten van de aanval. Het verbreiden van de aanval wijst op een ongerichte golf inbraken, gericht op het hacken van zoveel mogelijk bedrijven.

"De breedte van gerichte aanvallen op diensten en instanties weerspiegelt geen doelgerichte aanval op een enkele sector," zegt ook Joe Sullivan, hoofd beveiliging van Facebook. Kort na de aanval zei Facebook de zaak met de overheid te onderzoeken in een nog lopend proces. De FBI wil niet op de zaak reageren, naar verwachting willen de feds eerst alle details in kaart brengen.

Eerder wees een onderzoek van Mandiant naar China als de dader, hoewel daar geen glashard bewijs voor ligt. China ontkende betrokkenheid en liet in een reactie weten dat de Verenigde Staten het land al maanden teistert met cyberaanvallen. De omvang van de aanvallen doet sommigen nu denken dat een criminele organisatie achter het offensief zit. Wellicht komen er meer details naar voren in het onderzoek van de FBI.