Yahoo kreeg in zes maanden 12.000 dataverzoeken

Abonneer je gratis op Techzine!

Yahoo heeft in zes maanden tijd zo’n 12.000 maal een verzoek ontvangen om data over gebruikers over te dragen. De verzoeken waren volgens het internetbedrijf grotendeels gerelateerd aan onderzoeken naar criminele praktijken zoals fraude, ontvoeringen en moord.

Met de bekendmaking van deze cijfers volgt Yahoo het voorbeeld van andere grote technologiebedrijven die betrokken zouden zijn bij PRISM-gate en data over de aanvragen vrijgaven. PRISM is een spionageprogramma waarmee de Amerikaanse overheid directe toegang zou hebben tot de servers van onder andere Apple, Facebook, Google, Microsoft en ook Yahoo.

Yahoo maakte van de gelegenheid gebruik om te benadrukken dat de overheid geen directe toegang heeft tot de servers van het bedrijf. Om het beleid transparanter te maken zal het internetbedrijf later dit jaar met een eerste transparantierapport komen, wat elk half jaar opnieuw uitgegeven wordt.

In de maanden december 2012 tot en met mei 2013 ontving Yahoo 12.000 tot 13.000 verzoeken voor informatie over gebruikers. Het aantal verzoeken dat bij Yahoo is neergelegd is veel hoger dan de 4.000 tot 5.000 aanvragen die Apple eerder bekendmaakte. Facebook en Microsoft kregen eveneens minder, respectievelijk 9.000 tot 10.000 en 6.000 tot 7.000 verzoeken. De periode die deze twee bedrijven gebruikten was echter anders; van juli tot december 2012.

Voor meer artikelen betreffende PRISM kijk je naar de tag PRISM-gate.