Gamma International is een bedrijf dat afluister- en hacksoftware ontwikkelt voor overheden. Nu blijkt dat het bedrijf zelf slachtoffer is geworden van een hack en dat zo’n 40GB aan gegeven online is geplaatst en gedeeld wordt via het Bittorrent-netwerk. Ook de Nederlandse overheid zou gebruik maken van de diensten van Gamma International.

Gamma International is een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het afluisteren, hacken en doorzoeken van elektronische apparatuur. Of het nou gaat om computers of smartphones, Gamma International heeft wel een product beschikbaar wat kan worden ingezet om het systeem te hacken, af te luisteren of de gegevens die aanwezig zijn te analyseren.

Veel overheden maken gebruik van de producten van het bedrijf en daardoor is het bedrijf ook niet onomstreden, het bedrijf zou namelijk niet aan politiek doen en aan elke overheid leveren die wil betalen, ongeacht waar de overheden de producten voor inzetten. Zo zouden er ook overheden zijn die de software van Gamma International gebruiken om dissidenten af te luisteren. Het bedrijf heeft dit overigens altijd ontkent.

Een van de producten van Gamma International is FinFisher-malware, wat weer bestaat uit twee onderdelen FinSpy en FinSpy Mobile. Mogelijk beschikt de Nederlandse overheid over beide producten aangezien uit de uitgelekte broncode naar voren komt dat een Nederlandse rechercheur, Jochen van der Wal, twee actieve licenties zou hebben. Een licentie op FinSpy kost een slordige 1,4 miljoen euro, op basis van een salaris van een rechercheur kunnen we vaststellen dat hij die waarschijnlijk niet prive heeft aangeschaft maar voor de Nederlandse politie.

Of het gebruik van de software ook legaal is in Nederland is een lastig verhaal. Officieel is het nog niet toegestaan dat de politie mag hacken maar hiervoor is wel een wetsvoorstel in de maak. Daarnaast kan je met deze software veel meer dan hacken alleen, je kan ook systemen en documenten aanpassen.