1 min

De afgelopen jaren is het diverse malen voorgekomen dat het mogelijk was om het lockscreen van Apple te omzeilen. Ondanks dat Apple zijn toestellen zo goed mogelijk probeert te beveiligen, maakt het ook regelmatig fouten in de software, waardoor het mogelijk is al die beveiligingen te omzeilen. In iOS 10 heeft Apple dit opnieuw gedaan en is het mogelijk de foto’s en contacten van een vergrendeld toestel in te zien.

Om het lockscreen te omzeilen zijn een aantal zaken nodig, zo moet op de iPhone zowel Facetime als Siri zijn ingeschakeld, deze zijn namelijk beide nodig om het lockscreen te omzeilen. In het verleden is Siri vaker het probleem geweest, waarmee beveiligingen waren te omzeilen, nu dus opnieuw.

Om het lockscreen daadwerkelijk te omzeilen en toegang te krijgen tot contacten en foto’s moet een hele reeds handelingen worden uitgevoerd. Allereest moet het telefoonnummer van de iPhone worden achterhaald, dit kan door Siri de vraag te stellen: “Wie ben ik?”. Vervolgens moet er een Facetime-gesprek worden gestart en moet via Siri de  voice-over functie worden ingeschakeld.

In onderstaande video is het hele proces te zien, het laat zien dat het redelijk wat handelingen kost, maar daarmee is wel flink wat persoonlijke data inzichtelijk te krijgen. Apple zou inmiddels bekend zijn met het probleem en al werken aan een oplossing. Het is altijd verstandig om een pincode op je toestel te hebben, maar ook dan zegt beveiliging nog niet alles. Binnenkort zal Apple ongetwijfeld een patch uitbrengen om dit trucje tegen te gaan.