Abonneer je gratis op Techzine!

Er is wat meer informatie bekend geworden over de grootscheepse aanval, die vorige maand werd uitgevoerd op 13 belangrijke internetservers. De aanval was afkomstig van computers uit de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Dat heeft de FBI, die de zaak in onderzoek heeft, verklaard. FBI-baas Robert Mueller kon tijdens een conferentie in Fall’s Church in de staat Virginia niet zeggen op welke informatie de conclusie precies is gebaseerd. Volgens de topman van de Amerikaanse federale recherche loopt het onderzoek nog altijd door.

Zuid-Korea is net als de VS vaak een bron van cyber-aanvallen. Verklaringen hiervoor zijn de grote aantallen computergebruikers in de landen en de brede beschikbaarheid van breedband-internetverbindingen. De aanval, die op 21 oktober begon, bestond uit een aanval op 13 zogenoemde ‘root servers’ van het domeinnamen-systeem (DNS), een netwerk van servers die internetters via hun individuele ip-nummers verbindt met webdiensten, die eveneens een eigen numerieke online identiteit hebben.

Kwaadwillenden hebben geprobeerd de root servers uit het lood te krijgen door een enorme datastroom op gang te brengen. Tijdens de aanval was het online verkeer daardoor 10 maal drukker dan normaal. Vijf van de dertien servers bleven overeind, waardoor het internetverkeer uiteindelijk weinig hinder ondervond.