Abonneer je gratis op Techzine!

Het is nu dan eindelijk werkelijkheid geworden. Het kon al in films en games, maar het kan tegenwoordig ook in de realiteit. Het is door een uitvinding van een smart card door ir. Henny van der Velden, mogelijk om toegangskaarten en betaalpasjes te beschermen door middel van een vingerafdruk.

Er kan nu op korte termijn een bescherming geboden worden voor allerlei pasjes. Zels het paspoort zou in theorie beschermd kunnen gaan worden, omdat de kaart alleen kan worden gelezen nadat de vingerafdruk van de gebruiker is herkend en goedgekeurd. De uitvinding is revolutionair, Aldus Richard Lamb, die betrokken was bij het octrooi-onderzoek van deze smart card.

"Anderen gingen vaak uit van een kastje waar je je duim of vinger op drukt en een sleuf waar je de pas doorheen haalt. Vervolgens worden die twee dingen voor de gegevens met elkaar vergeleken. De truc die nu wordt gemaakt is dat de match op de kaart zelf plaatsvindt", aldus Lamb.

De gegevens op de pas komen pas vrij als er een 3d-vingerafdrukcensor op de kaart van de vinger herkent word. Er kunnen zelfs meerder vingers op gezet worden, zodat bijvoorbeeld de hele familie gebruik kan gaan maken van een pasje.

De toekomst voor de smart card ligt volgens Lamb vooral bij banken en overheden.