Abonneer je gratis op Techzine!

De SP heeft aan de Amsterdamse cultuurwethouder Hannah Belliot het plan gepresenteerd om de kabel terug te kopen van UPC. Terugkopen kost de gemeente 200 miljoen euro, terwijl de voorziening destijds voor 318 miljoen euro is verkocht. Volgens de SP moeten meer gemeenten overwegen de mislukte privatisering van de kabel terug te draaien. Het plan viel volgens de SP bij Belliot niet in slechte aarde. "Ook zij weet dat de verkoop van de kabel aan UPC in Amsterdam desastreus heeft uitgepakt", aldus de SP. "TV-zenders zijn tegen de zin van de kijkers van het scherm gehaald, tarieven zijn tegen de afspraak in verhoogd en bij vragen en klachten is het bedrijf meestal onbereikbaar. Daarom is het voor de SP de hoogste tijd om de kabel terug te kopen."

De aandelen van het bedrijf zijn nog maar een fractie waard van het bedrag dat ze in maart 2000 opleverden. Bovendien heeft UPC een enorme schuldenlast. De gigantische problemen met UPC zijn volgens de SP "een onvermijdelijk gevolg van de privatisering van een monopolievoorziening".

De SP roept alle gemeenten op om een vergelijkbaar plan op te stellen om zo deze publieke voorziening veilig te stellen.