Abonneer je gratis op Techzine!

Ondanks de tegenvallende verkopen van de gameconsoles van Microsoft en Nintendo heeft de videogame industrie weinig reden tot klagen. De verkoop van videogame hardware, software en accessoires is in 2002 met tien procent gestegen tot 10,3 miljard dollar. Met name de verkoop van software laat over 2002 goede cijfers zien. Vergeleken met 2001 toen hier 9,4 miljard dollar mee werd verdiend, laat deze markt een groei zien van 21 procent op dollarbasis. Als gekeken wordt naar het aantal verkochte softwarepakketten is een stijging te zien van 15 procent. Dit blijkt uit onderzoek van bureau NPDFunworld.

De inkomsten uit de verkoop van hardware zijn in 2002 gedaald met vier procent naar 3,5 miljard dollar. Dit betreft de verkopen van Sony’s PlayStation 2 en de eerdere Playstation, de Xbox van Microsoft, de GameCube van Nintendo en handheldapparaten. In aantal verkochte apparaten is overigens wel een kleine stijging te zien. De drie gameconsolefabrikanten voerden echter een felle concurrentiestrijd waarbij de prijzen flink daalden.

Vijftien procent van de softwareinkomsten uit de maanden augustus tot december hebben te maken met het spelen van games online. NPDFunworld ziet hierin een trend voor de toekomst. Met de Playstation 2 van Sony kan in de Verenigde Staten sinds augustus online gespeeld worden, met de GameCube sinds oktober en met de Xbox sinds november.