min

Tags in dit artikel

, , , ,

De illegale uitwisseling van muziek en film via internet kan worden gestopt. Het is echter onvoldoende om de illegale ruildiensten te verbannen. De muziekindustrie moet een gedegen alternatief bieden. Dit zegt Real baas, Rob Glaser. Real heeft onlangs nieuwe software aangekondigd die mediabedrijven in staat stelt hun muziek en films via internet te verspreiden zonder dat zij bang hoeven te zijn dat kopieën zich via het web verspreiden. De muziekindustrie ziet illegale muziekdownloads als oorzaak van de dalende muziekverkopen. In 2002 daalde de albumverkoop in de Verenigde Staten met tien procent.

Volgens Glaser heeft zijn bedrijf aangetoond dat het mogelijk is mensen er toe te bewegen te betalen voor online muziek en films. Real heeft meer dan 900.000 abonnees die maandelijks tien dollar betalen voor streaming beeld en geluid. Hoewel dit aantal niets is vergeleken met de miljoenen gebruikers van p2p-diensten als KaZaA en Morpheus, is Glaser ervan overtuigd dat mensen over te halen zijn te betalen voor online content. Wel moet er dan een goede commerciële dienst worden aangeboden.

"Als je slechts diensten dwingt te stoppen, zoals het verbod op Napster, duiken er andere illegale diensten op, tenzij je met een commercieel alternatief komt", aldus Glaser. De Real baas geeft toe dat de muziekindustrie een te afwachtende houding heeft gehad, maar volgens hem is dat inmiddels veranderd.