Abonneer je gratis op Techzine!

Regelmatig leiden meningsverschillen over internet- en e-mailgebruik ‘in de baas zijn tijd’ tot een gang naar de rechter. Met als meest negatieve uitspraak het ontslag van de betreffende werknemer. Om deze gevolgen tegen te gaan, ontwikkelde het CNV de modelgedragscode ‘Internet- en e-mailgebruik’.

Mag je onder werktijd privé een e-mailtje versturen? Of even op het internet die ene aanbieding opzoeken? In de modelgedragscode van het CNV staan regels met betrekking tot verantwoord internet- en e-mailgebruik. De code is vooral bedoeld als handreiking voor ondernemingsraden, maar ook voor werknemers en werkgevers die overwegen om in het eigen bedrijf tot afspraken te komen over het privé-gebruik van de internet- en e-mailfaciliteiten.

"Het belang van een dergelijke code is groot", aldus CNV-bestuurder Rienk van Splunder. "Haast maandelijks worden er gerechtelijke uitspraken op dit terrein gedaan. De consequenties daarvan kunnen keihard zijn; ook al werkt iemand twintig jaar bij dezelfde baas, dan nog is de kans groot dat het contract zonder vergoeding ontbonden wordt." De modelgedragscode is te downloaden via www.cnv.nl.